• 12/06/2013

Baby oefent gezichtsuitdrukking reeds in baarmoeder

Ongeboren baby's oefenen hun grimassen reeds in de baarmoeder.

Trefwoorden: #baby, #gezichtsuitdrukking, #Nadja Reissland, #University of Durham

Lees verder

Nieuws

( Foto: Durham University )

ENGINEERINGNET -- De onderzoekers van Durham en Lancaster Universiteiten suggereren dat het vermogen van foetussen naar gezichtsuitdrukkingen van pijn een ontwikkelingsproces is. Dit zou de artsen een andere perceptie kunnen geven over de gezondheid van de foetus.

De studie is gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift, 'PLOS ONE', en werd deels gefinancierd door de Economische en Sociale Raad voor Onderzoek (ESRC) en Durham University.

De studie bouwt voort op bevindingen van eerder werk, die aantoonde dat naarmate de zwangerschap vordert de gezichtsuitdrukkingen van de foetus herkenbaarder worden.

Bij een 4D scan van 15 gezonde foetussen wordt aangetoond dat de foetussen op 24 weken zeer eenvoudige eendimensionale expressies kan maken, zoals het bewegen van de lippen ten einde een 'lach' te maken. Op 36 weken kunnen deze grimassen zelfs herkent worden als pijn.

De onderzoekers suggereren dat dit een adaptief proces is dat de ongeboren baby in staat stelt om zich voor te bereiden op het leven na de geboorte, wanneer ze moeten communiceren, bijvoorbeeld als ze honger of ongemakkelijk, door het maken van grimassen of door te huilen.

Om tot deze conclusie te komen gebruikten de onderzoekers de videobeelden van de 4Dscans van acht vrouwelijke en zeven mannelijke foetussen. Het onderzoek gebeurde in de fase tussen het tweede en het derde trimester (24 tot 36 weken) van de zwangerschap.

De waarneming bij een zwangerschap bij 24 weken toonde aan de dat foetussen zelden een gezichtsbeweging maakte die kan herkend worden als een 'pijn gezicht'. De wenkbrauwen werden niet gefronst, de neus werd niet opgetrokken. Na 36 weken begonnen de foetussen deze grimassen wel te trekken waarbij men de indruk krijgt dat ze in staat waren een 'pijn gezicht' te trekken.

Het is van vitaal belang voor zuigelingen om in staat te zijn om pijn te laten zien zodra ze geboren zijn, zodat ze deze gevoelens met hun verzorgers kunnen delen en kunnen communiceren. De resultaten tonen aan dat gezonde foetussen 'leren' om de nodige gezicht bewegingen te combineren voordat ze geboren zijn dixit dr. Nadja Reissland, hoofdonderzoeker van de afdeling psychologie van de Durham University.

Dit suggereert dat we in de normale ontwikkeling van het gezicht bewegingen kunnen bepalen en abnormale ontwikkeling kunnen identificeren. Dit zou ons dan verder inlichten over de medische gezondheid van de ongeboren baby.

Het is nog niet duidelijk of foetussen daadwerkelijk pijn kunnen voelen. We weten ook niet of de gezichtsuitdrukkingen evenwel betrekking hebben op hoe ze zich voelen. Het onderzoek toont aan dat de expressie van de foetus gecorreleerd is aan een ontwikkelingsproces van het brein eerder dan aan gevoelens.

Ondanks de vooruitgang in de medische wetenschap, weten we nog steeds niet erg veel over indicatoren over de gezondheid van de foetus of enig teken van vertraagde abnormale voortgang in de baarmoeder.


(LVD)