• 13/06/2013

Export Europese gereedschapsmachines op recordhoogte

Cecimo bevestigt dat de productie van gereedschapsmachines in 2013 op het peil van vorig jaar zal liggen.

Trefwoorden: #Agoria, #Cecimo, #Europa, #export, #gereedschapsmachine, #werktuigen

Lees verder

Nieuws

( Foto: SKF )

ENGINEERINGNET.BE -- Tot die conclusie kwam Cecimo, het comité van de Europese gereedschaps-machinefabrikanten, op hun algemene vergadering van begin juni. De export bereikte in 2012 bovendien een nieuw recordniveau.

De productie van Europese gereedschapsmachines steeg in 2012 met 6% tot 22,2 miljard euro. Rekening houdend met de ontwikkeling van de wereldeconomie, zou de productie dit jaar slechts lichtjes toenemen tot 22,5 miljard euro.

De internationale vraag naar Europese gereedschapsmachines is groot. Zo bereikte de export van de aangesloten landen vorig jaar 18,8 miljard euro, d.i. 9% meer dan het vorige record van 2008. Europese machines zijn zeer competitief op de wereldmarkt en leveren een positieve bijdrage van 10,5 miljard euro aan de Europese handelsbalans.

Het tanende vertrouwen in de Europese economie heeft echter een impact op het verbruik van werktuigmachines. De afzet van gereedschapsmachines in Europa daalde in 2012 met ongeveer 2% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De gereedschapsmachinesector lijdt sinds 2008-2009 onder de kredietcrisis en de steeds moeilijkere toegang tot financiële middelen. De economische onzekerheid remt de investeringsactiviteit van de ondernemingen.

Daarbij komt dat de banken kredietverleningscriteria toepassen die kleine en middelgrote gereedschapsmachinefabrikanten uitsluiten vanwege het sterk cyclische karakter van hun activiteit. De zeer restrictieve kredietverlening speelt een belangrijke rol in het teruglopen van binnenlandse vraag.

De zwakke consumptie in Europa wordt voor de Europese gereedschapsmachinefabrikanten stilaan een zorgwekkende trend ondanks hun succes in de opkomende markten. Exportactiviteiten brengen voor de fabrikanten meestal hogere kosten met zich mee, waardoor hun winstmarges krapper worden.

“Een zwakke binnenlandse markt leidt bovendien tot een verstoring van de relaties tussen de fabrikanten en hun 'lead users' en remt zo de innovatiecyclus. Innovatie in de machine-industrie gedijt in een sterk ecosysteem waarin producenten nauw samenwerken met klanten. De kmo’s, die de belangrijkste motor van innovatie zijn en zeer sterk op de Europese markt aangewezen zijn, worden bijzonder zwaar getroffen”, zegt Cecimo-voorzitter Martin Kapp.

Het herstel van de groei van het binnenlands verbruik is van cruciaal belang om ook op lange termijn in Europa verder innovaties te kunnen ontwikkelen.


(bron: Agoria)