• 13/06/2013
  • |     BB

Belgische Nexans-fabrieken halen leeuwendeel nieuw Infrabel-contract binnen

Nexans levert volgende 2 jaar leeuwendeel van 1 kV-kabels aan Infrabel. Het nieuwe contract is goed voor 36 miljoen euro en productie blijft voor 90% in België. Een opsteker voor de industrie!

Trefwoorden: #dour, #infrabel, #nexans, #spoor, #spoorweg

Lees verder

Nieuws

( Foto: Corus )

ENGINEERINGNET.BE - Nexans heeft een nieuw contract van 36 miljoen euro afgesloten met de beheerder van de spoorinfrastructuur Infrabel. Het gaat om een kadercontract van 2 jaar voor het leveren van 1kV-kabels, 'het leeuwendeel van de uitbesteding', stelt het Franse Nexans.

Bovendien zijn het de Belgische vestigingen die productiegewijs 90% van het nieuwe Infrabel-contract mogen invullen, laat het bedrijf weten. Dat is in principe dus goed voor 32,4 miljoen euro aan zakencijfer.

Dat is alvast schitterend nieuws voor de fabrieken in Dour en Buizingen, want die mogen het grootste deel van de productie voor hun rekening nemen, bevestigde Nexans Benelux ons.

Dat zo'n groot deel van de productie in ons land blijft, is bij industriecontracten niet zo vanzelfsprekend. Vaak gebeurt de fabricage in het buitenland, zelfs als het om bestellingen gaat die binnengehaald worden door firma's van Belgische origine. Delokalisatie is een trend die in de huidige economische omstandigheden steeds sterker speelt. Nexans mag dan al Frans zijn, de meerwaarde is dat het bedrijf voor jobzekerheid zorgt door voor dit contract in België te produceren.

“Wij zijn bijzonder fier dat Infrabel ons – na een Europese tender – het leeuwendeel van de energiekabels van 1 kV heeft gegund. Dit contract vertegenwoordigt meer dan 5.300 km kabels. De overige 10% zullen door andere Europese vestigingen worden geleverd”, verklaart Koen Van Gucht, Sales & Marketing Manager België van Nexans.

“Dankzij dit contract worden we - opnieuw - een van de belangrijkste leveranciers van Infrabel voor de energiekabels en dat net tijdens een fase met grote infrastructuurrenovaties”, zegt Eric du Tertre, Directeur voor het marktsegment Spoorinfrastructuur van Nexans. Het bedrijf wordt dus - weerom - één van de grote 'huisleveranciers' van de beheerder, een niet te onderschatten troef.


ACHTERGROND
Sinds de Zwitserse ingenieur François Borel erin slaagde om kabels waterdicht te maken door ze te omhullen met een laag van lood en gebitumineerd papier, evolueerde de Société Française des Câbles Électriques (1897) via de Compagnie Générale d'Électricité (1925) en Alcatel (1986) tot Nexans (2000).

In België heeft het Nexans verschillende bedrijven, waaronder Nexans Benelux. Dat bedrijf heeft op zijn beurt 3 vestigingen: Charleroi, Dour en Buizingen. Charleroi is gespecialiseerd in ondergrondse hoogspanning en zeer hoge spanning, en in middenspanning. Dour in laagspanning (dikkere kabels), en hoogspanningsluchtlijnen. Deze site huisvest ook de koper- en aluminium draadtrekkerij voor alle vestigingen van Nexans Benelux. Buizingen legt zich toe op laagspanning (dunnere kabels).