• 17/06/2013

Febeliec vecht tariefverhoging elektriciteitsverbruikers aan

Febeliec stapt naar het Hof van Beroep om de nieuwe Elia-tarieven, goedgekeurd door de CREG op 16 mei, aan te vechten.

Trefwoorden: #CREG, #Elia, #energieprijs, #Febeliec

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Eerder dit jaar toonde een Deloitte-studie aan dat de Belgische industrie een veel hogere elektriciteitsprijs betaalt dan haar concurrenten in de ons omringende landen.

“De Belgische industrie kampt nu al met een concurrentiehandicap van 12 tot 45% ten opzichte van onze buurlanden. Door de nieuwe tarieven zal die handicap voor alle elektriciteitsverbruikers nog meer toenemen, met alle gevolgen van dien op de ontwikkeling van de industrie en dus ook op de tewerkstelling en welvaart in ons land.” zegt Peter Claes, directeur van Febeliec.

De nieuwe tarieven betekenen een toename van de handicap met 0,7 tot 2,5€/MWh. Voor een groot industrieel verbruiker (1 TWh/jaar) komt de tariefherziening voor 2014-2015 neer op een kostenstijging met meer dan 700.000€ op jaarbasis t.o.v. de vorige tariefperiode die eindigde in 2011.

De verhoging van de transmissietarieven brengt België dan ook meteen bij de hoogste in vergelijking met onze buurlanden, en duidelijk hoger dan in Nederland en Duitsland.

Febeliec streeft naar competitieve prijzen voor elektriciteit in België en vecht daarom de beslissing aan bij het Hof van Beroep in Brussel. Febeliec vraagt het Hof van Beroep de tarieven te annuleren omdat ze strijdig zijn met de principes van de Europese wetgeving.


(GL) (foto, Febeliec, Peter Claes)