• 18/06/2013

BTG maakt diesel uit houtresten (+video)

De tweede generatie biobrandstof is ontwikkeld in het kader van BioEnergy to Overijssel (Be2.0) dat een budget heeft van 2,5 miljoen euro.

Trefwoorden: #biodiesel, #BioEnergy to Overijssel, #BTG, #project Be2.0

Lees verder

Nieuws

( Foto: BTG )

ENGINEERINGNET.NL -- Het Enschedese high-tech bedrijf BTG bood onlangs minister Kamp van Economische Zaken een rit aan in een terreinwagen die voor 25% op hun biodiesel reed. Voor het project Be2.0 werkt de Universiteit van Twente samen met BTG. Financiering is afkomstig van de Provincie Overijssel.

BTG heeft een pyrolyse-proces ontwikkeld voor het kraken van houtresten waardoor olie ontstaat. Deze biobrandstof concurreert niet met voedselresten. Het bedrijf maakt de brandstof voor als nog alleen in het laboratorium. Testen zijn gedaan met wagens die reden op 25% biodiesel en 75% gewone diesel.

Bouw van een fabriek zit in de planning: het gaat om een 25 MWth installatie die houtresten omzet in elektra, stoom en brandstof. Locatie: Hengelo. Dit EMPYRO-project krijgt 4 miljoen euro subsidie vanuit het Nederlandse Topsectorenbeleid. Ook de Europese Commissie heeft financiële steun toegezegd aan de pyrolysefabriek die in het najaar van 2014 operationeel moet zijn.

Met het contracteren van Zeton is de laatste stap gezet wat betreft de bouwvoorbereidingen van de Empyro-fabriek. Zeton draagt zorg voor een gedetailleerd design van de fabriek, de inkoop van onderdelen en de productie van de hoofdcomponenten van Empyro.


(LH)

Op de foto: Van links naar rechts: gedeputeerde van de Provincie Overijssel Theo Rietkerk, Minister van Economische Zaken Henk Kamp en directeur BTG René Venendaal bij het vierwiel aangedreven voertuig dat rijdt op pyrolyse diesel.

Video: