• 20/06/2013

Alcatel kondigt een drastische herstructurering aan

Michel Combes, CEO lanceert een Shift plan voor Alcatel-Lucent. Het bedrijf wil zo zijn positie op de markt herpositioneren.

Trefwoorden: #Alcatel-Lucent, #Michel Combes

Lees verder

HR

( Foto: Alcatel-Lucent )

ENGINEERINGNET -- Via deze drastische herstructurering wil Alcatel_lucent zijn positie op de markt herpositioneren van een telecommunicatie-apparatuur generalist naar een industriële specialist in IP-netwerken en Ultra Broadband Access (mobiele en vaste).

De Shift Plan Group innovatie, met IP Networking en Ultr-Broadband Access komt neer om 85 % van de investeringen.

Zo wil Combes 1 miljard euro besparen op vaste kosten en dit over een periode van twee jaar. Deze nieuwe focus op de snel groeiende business segmenten van IP Networking, zal cloud-technologieën en Ultra-Broadband Access worden geleverd door een managementteam georganiseerd rond volle winst-en-verliesrekening (P & L) en cash verantwoording.

Michel Combes voegt hier nog aan toe onder het Shift Plan, dat het het plan er in bestaat in Alcatel-Lucent om zijn inkomsten in Core Networking te zien groeien met meer dan 15%, van EUR 6,1 miljard in 2012 tot meer dan 7 miljard euro in 2015, terwijl het opheffen van de operationele marges in dit segment van 2,4% in 2012 tot meer dan 12,5% in 2015.

Samen bij de herstructuringsaankondiging kondigt de huidige CEO Michel Combes ook aan dat per 1 juli, Philippe Guillemot het team bij Alcatel-Lucent's Leadership team gaat aanvullen als Senior Executive Vice President, Operations.

Philippe Guillemot is een zeer gewaardeerde professional die heeft gewerkt voor een aantal grote, internationale bedrijven zoals Michelin en Valeo, waar hij senior executive functies. Hij was ook voorzitter en CEO van Areva T & D.

Het eerste kwartaal van ALU illustreerde al het probleem van Combes: ALU groeide 4,2 procent in zijn networking & platforms divisie (84 procent van de omzet!), maar haalde zelfs dan nog een negatieve bedrijfswinstmarge van -3,9 procent.

“We moeten onze kostenstructuur op het niveau van onze concurrenten brengen,” vindt Combes. Hij wil tegen eind 2015 één miljard euro aan vaste kosten schrappen.


(LVD)