• 24/06/2013

Philips wordt partner Engelse stichting voor circulaire economie (+video)

De Ellen MacArthur Foundation en Philips gaan samenwerken om innovatie in de circulaire economie van de elektronicagigant te stimuleren.

Trefwoorden: #Agency of Design, #circulaire economie, #Ellen Mac Arthur foundation, #H&M, #Innoverne, #Koninklijke BAM, #Philips, #Unilever

Lees verder

Nieuws

( Foto: Philips, Frans van Houten )

ENGINEERINGNET -- In 2010 is de internationaal opererende Ellen MacArthur Foundation opgericht door B&Q, BT/Cisco, National Grid en Renault om de circulaire economie vorm te geven. Zij definiëren dit als een economie die gericht is op het bewaren van grondstoffen, waarbij natuurlijke materialen of worden gerecycled of kunnen terugkeren in het milieu en niet-organische stoffen worden gerecycled.

De mededeling werd gedaan op de Circular Economy 100 conferentie van de stichting: de grootste bijeenkomst ooit van bedrijven, academici en ondernemers over de circulaire economie.

In totaal sluiten 100 bedrijven, opkomende innovators en regio's een alliantie om de overgang naar dit type economie mogelijk te maken.

Koninklijke BAM, H&M, Unilever, Innoverne, en het Agency of Design treden als nieuw lid toe tot de Ellen MacArthur Foundation.

Philips gaat het werk van de stichting ook ondersteunen op het gebied van onderwijs. Frans van Houten, algemeen directeur van Philips, verklaarde dat het bedrijf ernaar streeft om de wereld gezonder en duurzamer te maken door innovatie. Voor een duurzame wereld is de overgang van een lineaire naar een circulaire economie een noodzakelijke randvoorwaarde.

Verder stelde Houten dat een circulaire economie innovatie vereist op het gebied van materialen, hergebruik van componenten en producten, evenals de daarmee samenhangende zakelijke modellen.

Door materialen efficiënter te gebruiken, wordt economische groei uiteindelijk losgekoppeld van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen. In een dergelijke economie stelt het geringere gebruik van grondstoffen ons in staat om meer waarde te creëren.

De conferentie bevatte sessies met wereldwijd toonaangevende bedrijfsmanagers en professionals waaronder prof. dr. Michael Braungart en William McDonough (co-auteurs van Cradle to Cradle), Jeremy Oppenheim (directeur bij McKinsey & Company), Walter Stahel (lid van de Club van Rome en mede-oprichter van het Product Life Institute) en Carlos Tavares (Directeur Operations Renault Group).


(LH)

Video: