• 24/06/2013

Wetenschappers fotograferen molecule

Amerikaanse wetenschappers slagen erin een molecule te fotograferen zowel voor als na de chemische reactie.

Trefwoorden: #'U.S. Department of Energy's Lawrence Berkeley National Laboratory, #Felix Fischer, #nc-AFM

Lees verder

Nieuws

( Foto: Lawrence Berkeley National Laboratory )

ENGINEERINGNET -- Wetenschapper Felix Fischer van de 'U.S. Department of Energy's Lawrence Berkeley National Laboratory' is er in geslaagd een detail foto te maken van een molecule zowel voor als na de chemische reactie.

De eerste resultaten waren verrassend, spectaculaire beelden van individuele carbon atomen en de bindingen tussen hun. Spectaculaire beelden was zeker niet het doel, dixit Fischer.

De wetenschapper wilde enkel zien wat er gebeurde op het niveau van de singel atoom. Om dit te kunnen vaststellen gebruikte Felix Fischer een uiterst gevoelige atoomkrachtmicroscoop.

De atoomkrachtmicroscoop is zo gedetailleerd dat ook de 26 koolstof en 14 waterstofatomen die de molecule vormen zelfs zichtbaar zijn.

De medewerkers van het laboratorium gebruikten een techniek genaamd; 'contactloze atomaire kracht microscopie (nc-AFM)', deze tast het oppervlak af met een scherpe punt. Deze scherpe punt wordt mechanisch afgebogen door elektronische krachten zeer dicht bij het ​​monster, je kan het vergelijken met een fonograaf waar de naald in een groef beweegt.

De 'atomic finger' aan het uiteinde beweegt heen en weer over een zilveren oppervlak waarbij het lijkt alsof de kleine atomaire schaal hobbels, gemaakt door de atomen kunnen gevoeld worden (kan vergeleken worden met brailleschrift). De single-atoom bewegende vinger van de nc-AFM kan niet alleen de individuele atomen voelen, maar ook de krachten tussen de bindingen.

De resulterende beelden baarde een verrassende gelijkenis met diagrammen uit een leerboek of op het bord, gebruikt om scheikunde te onderwijzen. Fischer merkt op dat de hoge resolutie AFM imaging eerst werd uitgevoerd door 'Gerhard Meyer' groep bij IBM Zürich.

Fischer gebruikt deze resultaten om de chemische reactie beter te kunnen begrijpen. Er kan door deze verrassende ontdekking nog veel onderzoek verricht worden, aldus Felix Fischer.


(LVD)