• 26/06/2013

NIRAS en VITO versterken Kempense samenwerking

Vandaag al stemmen NIRAS en VITO hun onderzoek in de diepe Kempische ondergrond reeds op mekaar af. Beide instellingen gaan in de toekomst nog intensiever samenwerken.

Trefwoorden: #geothermie, #NIRAS, #radioactief afval, #VITO

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- NIRAS (Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen) staat in voor het veilige beheer van het Belgische radioactieve afval.

Hiervoor zoekt NIRAS definitieve oplossingen, om zo weinig mogelijk lasten over te dragen op toekomstige generaties. In dat kader voert de organisatie onderzoek uit in de diepe ondergrond.

VITO van haar kant heeft ook heel wat expertise in het in kaart brengen van de Vlaamse ondergrond. Die karakterisering past enerzijds in het duurzame gebruik van oppervlaktedelfstoffen.

Anderzijds zoekt het oplossingen voor de toenemende klimaatverandering, zoals bv. ondergrondse CO2-berging. Ook gaan hun experts de haalbaarheid na van ondergrondse hernieuwbare energiebronnen, zoals geothermie of aardwarmte.

Waar dat relevant en mogelijk is, versterken beiden elkaar met wetenschappelijke knowhow.

De wetenschappelijke uitwisseling is vandaag onder andere al concreet in het onderzoek naar ondergrondse berging van radioactief afval van NIRAS en het geothermieproject van VITO.

NIRAS voert al jaren onderzoek naar diepe geologische berging, onder meer in het ondergrondse onderzoekslaboratorium HADES (High-Activity Disposal Experimental Site).

Dat onderzoekslaboratorium is gebouwd op 225 meter diepte in de Boomse Klei, onder de site van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. De experimenten passen in het R&D-programma voor het langetermijnbeheer van hoogactief en langlevend afval.

VITO start binnenkort met een proefproject voor geothermie. Dat project zal zich op en onder de Balmatt-site en de site VITO-SCK situeren.

Op de Balmatt-site wordt ook de bouw van nieuwe gebouwen voor VITO voorzien. Experts zullen er boren tot op meer dan 3 000 meter diepte, om daar water van 120 °C op te pompen.

Met het warme water wil men de bestaande en nieuwe gebouwen verwarmen. Het onderzoekscentrum is ook van plan een deel van de warmte te gebruiken om elektriciteit te produceren.

De installatie zou ca. 6 MW elektriciteit kunnen produceren. De eerste proefboring is gepland voor begin 2014. Daarbij zullen de twee instellingen reeds samenwerken om de eerste honderden meters ondergrond gezamenlijk beter in kaart te brengen.


(GL) (tekening: NIRAS)