• 02/07/2013

Revolutionaire techniek ontzout zeewater moeiteloos

Wetenschappers hebben een techniek ontdekt om zeewater snel en efficiënt te ontzouten.

Trefwoorden: #ontzilting van zeewater, #Richard Crooks, #Ulrich Tallarek, #Universiteit Texas Austin, #Universiteit van Marburg

Lees verder

Nieuws

( Foto: University of Texas Austin )

ENGINEERINGNET -- Wetenschappers van de Universiteit van Texas in Austin en de Universiteit van Marburg in Duitsland hebben een nieuwe methode voor de ontzilting van zeewater uitgevonden, die niet alleen minder energie verbruikt maar het is ook eenvoudiger dan de conventionele technieken die we tot nu toe kennen.

De nieuwe methode vereist zo weinig energie dat het kan draaien op een winkelbatterij. Door het creëren van een klein electrisch veld wordt het zout quasi volledig uit het zeewater verwijdert.

De techniek, genaamd 'elektrochemisch gemedieerde ontzilting van zeewater', werd vorige week beschreven in het tijdschrift Angewandte Chemie.

Het onderzoeksteam werd geleid door Richard Crooks van de Universiteit van Texas in Austin en Ulrich Tallarek van de Universiteit van Marburg.

Het patent ten einde het proces te commercialiseren is reeds aangevraagd.

Om deze ontzilting te bereiken gebruiken de onderzoekers een kleine spanning van 3,0 volt op een plastic chip gevuld met zeewater. De chip heeft een miniscuul kanaal met twee takken. Op deze T-splitsing neutraliseert een elektrode enkele chloride-ionen.

Hierdoor ontstaat een 'uitputtingszone', die er op zijn beurt ervoor zorgt dat het lokale elektrische veld in sterkte toeneemt. Dit verschil leidt het zout door één kanaal, terwijl het ontzilte water door het andere kanaal naar buiten stroomt.

De beschikbaarheid van drinkwater en water voor de irrigatie van gewassen is een van de meest fundamentele eisen voor het behouden en verbeteren van de menselijke gezondheid.

Zeewater ontzilting is een manier om aan deze behoefte te voorzien, maar de meeste gekende methoden voor het ontzouten van water zijn afhankelijk van dure processen met als risico dat de membramen besmet geraken.

De membraan-vrije methode die nu ontwikkeld is moet worden verfijnd en opgeschaald. Indien dit lukt kan er op grote schaal voorzien worden van zoet water en dit door middel van een eenvoudig en hopelijk zelfs draagbaar systeem.

Heden ten dage is één derde van de wereldbevolking woonachtig in gebieden waar dat er overvloedig zeewater aanwezig is, maar geen zoet water.

Deze nieuwe ontdekking biedt dan ook veel toekomst perspectieven voor deze woongebieden. Iedere dag sterven er mensen wegens een gebrek aan zoet water dixit: Tony Frudakis, oprichter en CEO van Okeanos Technologies.


(LVD)