• 02/07/2013

"Betaalgedrag binnen de B2B is deplorabel"

'Het is een slagveld', zo kondigt Graydon de resultaten van zijn recentste studie naar het aantal faillissementen in België aan. Bovendien is het betaalgedrag binnen de B2B 'deplorabel'.

Trefwoorden: #B2B, #betaalgedrag, #business-to-business, #failliet, #faillissement, #Graydon

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Het wordt stilaan vaste prik: elke maand – met uitzondering van mei - sneuvelde er in 2013 een record inzake het aantal faillissementen in België. Het eerste half jaar van 2013 weegt dan ook loodzwaar op de economie: 6.183 bedrijven die over de kop gingen, of +11,21% meer dan in dezelfde periode van 2012.

"Vergelijken we de eerste semesters sinds begin deze eeuw", schrijft Eric Van den Broele, Sr. manager R&D bij Graydon in zijn blog, "dan is het stijgingspercentage dat we nu noteren enkel vergelijkbaar met dat van het eerste semester 2009: toen noteerden we ten opzichte van het eerste semester 2008 een nog zwaardere stijging met +17,23%."

Ook het betaalgedrag binnen de B2B is naar verluidt 'nog steeds deplorabel': ongeveer 1 factuur per acht wordt met een vertraging van meer dan 90 dagen te laat, of gewoon niet betaald. Bovendien: één faillissement op vier is het directe gevolg van deze wanbetalingen.

Gedurende de eerste jaarhelft kwamen er niet minder dan 13.806 jobs op de tocht te staan als gevolg van het faillissement van de werkgever. Ook dat is volgens Graydon de hoogste waarde die ooit voor een eerste semester werd genoteerd.

De drie gewesten delen in de klappen dit in tegenstelling tot het eerste semester verleden jaar waar er enkel stijgingen binnen het Vlaamse gewest waren. Het Brusselse hoofdstedelijke gewest is er het ergst aan toe: over het eerste semester een stijging met +33,4%, of 1.364 faillissementsuitspraken.

Vooral de bouwsector blijkt het bijzonder moeilijk te hebben. Van den Broele: "Voor het eerst sinds onze waarnemingen noteren we zo goed als evenveel faillissementen als die binnen horecasector, die de traditionele grootleverancier is van de faillissementenvolumes."


(Bert Belmans)