• 04/07/2013
  • |     BB

Galapagos heeft kandidaat-medicijn voor behandeling darmontsteking

‹Dit is Belgisch› Galapagos ontvangt mijlpaalbetaling van Janssen Pharmaceutica voor first-in-class molecule voor ontstekingsziekten. Het bedrijf start nu met de klinische testfase.

Trefwoorden: #darmontsteking, #Galapagos, #Janssen Pharmaceutica, #klinische testfase, #medicijnen

Lees verder

research

( Foto: Galapagos, Onno van de Stolpe )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Vlaamse Galapagos uit Mechelen laat weten te starten met de Fase 1 en Fase 2A studies met 'GLPG1205', een nieuwe molecule voor ontstekingsziekten die het bedrijf zelf, op basis van eigen onderzoek, ontdekte.

In 2007 sloot het biotech- en farmabedrijf een overeenkomst met Janssen Pharmaceutica waarbij deze een optie verkreeg op de wereldwijde commerciële rechten voor een aantal programma’s op gebied van ontstekingsziekten.

Tot deze programma’s behoort ook een nieuw target voor darmontsteking dat Galapagos met haar eigen technologie heeft ontdekt. Vervolgens heeft verder onderzoek geleid tot de ontdekking van GLPG1205, een first-in-class molecuul voor ontstekingsziekten. Het bereiken van deze mijlpaal levert het biotechbedrijf nu een betaling op van 6,6 miljoen euro.

“Met het GLPG1205-programma kan mogelijk een geheel nieuwe klasse van medicijnen in ontstekingsziekten ontsloten worden. In onze strategie om innovatieve medicijnen naar de kliniek te brengen is dit inmiddels de vierde Fase 1 studie met een nieuw werkingsmechanisme,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.

“Dit is de tweede alliantie waarin we (onderzoeks)programma’s van target tot de kliniek hebben gebracht. Dit brengt het aantal klinische programma’s in onze pijplijn op een totaal van vijf.”

Galapagos zal de Fase 1 en Fase 2A studies zelf uitvoeren. De dubbel-blinde en placebo-gecontroleerde studie wordt in één centrum in België uitgevoerd bij 40 gezonde vrijwilligers.

In het eerste deel van de studie zal een eenmalige oplopende dosis geëvalueerd worden. In het tweede deel zal het medicijn dagelijks toegediend worden gedurende 14 dagen. Galapagos verwacht de eerste resultaten eind dit jaar te kunnen bekendmaken.


ACHTERGROND
Het beursgenoteerde Galapagos is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vijf klinische, zes preklinische, en 30 research-programma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziektes, en andere indicaties.