• 09/07/2013

Limburgse wetenschappers pakken uit met low budget IVF-techniek

Limburgse onderzoekers hebben samen met Amerikaanse onderzoekers een low budget IVF-technniek ontwikkeld.

Trefwoorden: #Campus ZOL, #Dokter Ombelet, #IVF, #Universiteit Hasselt

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, eicelbevruchting )

ENGINEERINGNET.BE -- Deze nieuwe techniek om baby's te verwekken via een vruchtbaarheidsbehandeling kost minder dan 200 euro. In vergelijking met de huidige prijzen is dit 1/10 van de prijs van de bestaande behandelingen.

De wereldbekende fertiliteitsdokter Dr. Willem Ombelet van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk werkte samen met Amerikaanse collega’s aan de goedkopere techniek. De goedkopere variant opent perspectieven voor kinderloze koppels in ontwikkelingslanden, aldus Dr. Ombelet.

Het opzet van de onderzoekers van de University of Colorado, de Universiteit Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk was om een goedkope goedkope ivf-techniek te ontwikkelen om miljoenen onvruchtbare koppels in de ontwikkelingslanden te helpen.

Er zijn reeds een twaalftal baby’s succesvol via deze methode ter wereld gekomen. Dit is meteen het bewijs dat een geavanceerde vruchtbaarheidsbehandeling meer betaalbaar en dus wereldwijd toegankelijk kan worden.

In vele ontwikkelingslanden is onvruchtbaarheid niet alleen een medisch maar ook een groot sociaal probleem. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kampen er wereldwijd 200 miljoen koppels mee.

In de Westerse wereld werden door ivf (in vitro fertilisatie) al zo’n 5 miljoen baby’s geboren, maar in de minderbedeelde gebieden was deze behandeling tot op heden onbetaalbaar.

Om die redenen gingen Dr. Willem Ombelet en zijn team op zoek naar een goedkoper alternatief.


(LVD)