• 09/07/2013

Masters in de ergotherapeutische wetenschap afgestudeerd

De eerste lichting Vlaamse masters in de ergotherapeutische wetenschap studeren af.

Trefwoorden: #ergotherapeutische wetenschap, #KU Leuven, #UGent

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Gent )

ENGINEERINGNET.BE -- De eerste lichting Vlaamse masters in de ergotherapeutische wetenschap studeren af.

Het project is uniek in zijn soort door de samenwerking van de associaties van de: KU Leuven, UGent, UHasselt, UA, KHBO, Thomas More, HoWest, HoGent, Arteveldehogeschool, Artesis Hogeschool Antwerpen, HUB-KAHO en PHL. Het is dan ook met veel trots dat de eerste studenten master in de ergotherapeutische wetenschap afstuderen.

Door het aanbieden van deze academische opleiding verwacht men een toename van het wetenschappelijk onderzoek over het belang en effect van ergotherapie. Het opzet is dan ook het beroep verder te ontwikkelen en te innoveren.

Zo is ergotherapie belangrijk om kinderen, volwassenen en ouderen met beperkingen in hun dagelijks handelen (opnieuw) volwaardig te kunnen laten participeren in de maatschappij (bv. op school, in arbeid, in sociale contacten en vrijetijdsbesteding).

De hogescholen, universiteiten en de arbeidsmarkt waren al langer vragende partij voor een specifieke academische bovenbouw van de professionele bachelor in de ergotherapie (of gegradueerden in de arbeidstherapie).

Het startschot voor de opleiding werd in mei 2010 gegeven toen de erkenningscommissie een positief advies afleverde.

Bijna alle Vlaamse universiteiten en hogescholen werkten gezamenlijk aan dit project. Uiteindelijk gaf de Vlaamse overheid de formele goedkeuring om de opleiding in het academiejaar 2011-2012 te doceren.

De opleiding is ingedeeld in een eerste jaar waar dat de studenten een schakelprogramma volgen georganiseerd door de KU Leuven. Het tweede jaar is het masterjaar georganiseerd door de U-Gent.


(LVD)