• 09/07/2013
  • |     BB

Osram weekt zich los van Siemens

Osram is niet langer eigendom van Siemens. Sinds 5 juli is het bedrijf volledig onafhankelijk en noteert het op de beurzen van Frankfurt en München.

Trefwoorden: #armaturen, #LED, #Osram, #Siemens, #verlichting

Lees verder

Nieuws

( Foto: Osram )

ENGINEERINGNET -- De spin-off van Osram uit de rangen van de Duitse engineeringroep Siemens is sinds vrijdag 5 juli 2013 een feit. De nieuwe maatschappij telt 100 miljoen aandelen, waarvan 80,5 procent is toegewezen aan de huidige Siemens-aandeelhouders in de verhouding 10:1.

Dat betekent dat iedere Siemens aandeelhouder één nieuw Osram-aandeel ontving voor iedere 10 Siemens-aandelen. Van het resterende deel - 19,5% - blijft 17% in handen van Siemens zelf en 2,5% van een door Siemens opgezet persioenfonds.

'We zijn als pure lichtspeler nu officieel onafhankelijk', meldt de onderneming fier in een mededeling. Osram heeft wereldwijd ca. 39.000 mensen in dienst en behaalde in het boekjaar 2012 een omzet van 5,4 miljard euro (einde boekjaar 30 september 2012). Het positioneert zich als 'geïntegreerd lichtexpert' en biedt het gehele spectrum aan van LED-chips tot lichtbronnen en van armaturen tot en met complexe lichtoplossingen.

Vandaag komt meer dan 70 procent van de omzet naar verluidt al voort uit energie-efficiënte producten. Op LED gebaseerde producten bijvoorbeeld zijn al goed voor meer dan 25 procent van de totale opbrengst, aldus de firma.


FOTO
Wolfgang Dehen, CEO van Osram Licht AG, opent de handel in aandelen op de beurs in Frankfurt met de traditionele beursbel.