• 10/07/2013

Volgende generatie deeltjesversneller op komst

In opvolging van de wel bekende deeltjesversneller, CERN in Zwitserland is in Tokio de nieuwe deeltjesversneller voorgesteld.

Trefwoorden: #GDE, #International Lineair Collider, #Jonathan Bagger

Lees verder

research

( Foto: Nationaal instituut voor subatomaire fysica )

ENGINEERINGNET -- De deeltjesversneller is het apparaat waarin geladen deeltjes tot hoge energieniveaus gebracht worden door ze te versnellen tot snelheden in de buurt van de lichtsnelheid. Dit versnellen gebeurt met behulp van sterke elektrische en in de meeste gevallen ook magnetische velden.

De publicatie van het Technisch Design Report vertegenwoordigt een belangrijke prestatie. Er is enorm veel werk aan vooraf gegaan. Jonathan Bagger, voorzitter van de International Linear Collider stuurgroep: "De TDR maakt een overtuigende case: dankzij al het harde werk, hebben we nu een machine die we weten dat we kunnen bouwen."

Het Global design effort (GDE) brengt wetenschappers van heel de wereld samen. De ILC (International Lineair Collider) is een internationale onderneming die meer dan 1.000 wetenschappers en ingenieurs uit meer dan 100 universiteiten bijeen brengt.

Bestaande uit twee lineaire versnellers die tegenover elkaar liggen, zal in de ILC protonen worden versneld, hier botsen in de nieuwe versneller elektronen en positronen op elkaar.

Het versnellen gebeurt in supergeleidende trilholtes, waarin met gepulste radiogolven een extreem sterk elektrisch veld wordt opgewekt. Het technisch rapport voorziet zo’n 7400 van die 1 m lange trilholtes, elk met een veldsterkte van 31,5 MV. Op het hoogtepunt van de operatie, zullen trossen van elektronen en positronen ongeveer 7.000 keer per seconde op elkaar botsen op een totaal botsing energie van 500 GeV.

De creatie van een nieuwe golf delen wordt in de detectoren van de ILC's geregistreerd. In elke groep worden 20 miljard elektronen of positronen geconcentreerd in een gebied dat veel kleiner is dan dat van een menselijk haar.

Deze hoge "helderheid", in combinatie met de zeer precieze interactie van twee puntvormige botsende deeltjes die elkaar vernietigen, zal de ILC een schat aan gegevens leveren aan wetenschappers die het mogelijk maken de eigenschappen van deeltjes, zoals het Higgs boson (onlangs ontdekt bij de Large Hadron Collider bij CERN) precies op te meten.

Het kan ook licht werpen op nieuwe terreinen van de natuurkunde, zoals donkere materie.


(LVD)