• 10/07/2013

Plan voor groene doorstart van failliete fosforfabriek Thermphos

Het Oostenrijkse bedrijf Phoenix wil in de fosforfabriek duurzaam gaan produceren door fosfor te winnen uit rest- en afvalstromen in plaats vanuit fosfaaterts.

Trefwoorden: #fosforfabriek, #Kalogeo-groep, #Phoenix consulting & holding, #thermphos

Lees verder

Nieuws

( Foto: Thermphos )

ENGINEERINGNET.NL -- De Provincie Zeeland, de Nederlandse Staat, grondeigenaar Zeeland Seaports en het Oostenrijkse bedrijf Phoenix consulting & holding hebben een Letter of Intent ondertekend over de doorstart van Thermphos.

In november vorig jaar werd Thermphos failliet verklaard. Phoenix is voor 80% eigenaar van de Kalogeo-groep, dat gericht is op onder meer de recycling van fosfaat, rookgasreiniging en ultrafiltratie.

De overeenkomst loopt tot 15 september 2013. Tot die tijd moet nog aan een groot aantal voorwaarden worden voldaan om te komen tot een definitieve koopovereenkomst tussen het bedrijf en de eigenaren van Thermphos (curatoren en Zeeland Seaports).

Kalogeo moet daarvoor onder meer op zoek gaan naar afnemers en financiële partners. Nadeel daarbij is dat de vakantieperiode voor de deur staat, wat een snelle afronding niet gemakkelijk maakt.

Doel is om in 2020 100% groene fosfor te produceren vanuit zuiveringsslib en beendermeel. Uitbreiding van het bedrijf moet zorgen voor een groei van het aantal arbeidsplaatsen van 70 naar 200 werknemers.

Er loopt nog een juridische procedure tegen Thermphos, dat handelt over de financiële claim die nabestaanden van twee verongelukte medewerkers hebben ingediend wegens nalatigheid. De afhandeling valt onder de verantwoordelijkheid van de curatoren van Thermphos en valt buiten de onderhandelingen met Phoenix.

Thermphos ging failliet doordat het bedrijf onder meer boetes kreeg omdat de fabriek te vervuilend was. Onderzoeksprogramma Zembla besteedde in 2010 hier al aandacht aan, wat uiteindelijk de ondergang van de fabriek in gang zette.


(LH)