• 12/07/2013

Nieuw materiaal slaat veel energie op

Australische wetenschappers ontdekken een nieuw materiaal, dat ontzettend veel energie kan opslaan met heel weinig energieverlies.

Trefwoorden: #Austrialian National University, #metaaloxide diëlektrisch, #Ray Withers and Yun Liu

Lees verder

research

( Foto: ANU, Ray Withers and Yun Liu )

ENGINEERINGNET -- Het materiaal heeft praktische toepassingen in hernieuwbare energie-opslag, elektrische auto's, defensie en ruimtevaart technologieën.

Diëlektrische materialen worden gebruikt om fundamentele elektrische componenten condensatoren genoemd te maken, dewelke energie kan opslaan. Dit zegt hoogleraar Yun Liu van de ANU (Australian National University) Research School of Chemistry.

De nieuwe metaaloxide diëlektrisch materiaal overtreft huidige condensatoren in vele aspecten zoals opslag van grote hoeveelheden energie en betrouwbaar werken vanuit -190 ° C tot 180 ° C, en is goedkoper te produceren dan de stroomcomponenten.

Het materiaal presteert aanzienlijk beter dan de bestaande hoge diëlektrische constant materiaal en heeft hierdoor een enorm potentieel. Met de verdere ontwikkeling, kan het materiaal worden gebruikt in 'supercondensatoren', die enorme hoeveelheden energie kan opslaan.

Door deze energieopslag gaat de deur wagenwijd open voor innovatie op het gebied van hernieuwbare energie, elektrische auto's, zelfs ruimtevaart-en defensie-technologieën.

Het ontwerpproces is moeilijk gebleken omdat de materialen moeten voldoen aan drie eisen: een zeer hoge diëlektrische constante, wat betekent dat ze veel energie kunnen opslaan, een zeer lage diëlektrische verlies, wat betekent dat de energie niet mag lekken en verspild worden.

Het materiaal moet ook de capaciteit bezitten om te werken in een breed temperatuurbereik.

Na vijf jaar hard werken zijn de wetenschappers er in geslaagd een materiaal te ontwikkelen die voldoet aan deze eisen. "Ons succes was een mengeling van geluk, experimenten en vastberadenheid", aldus Associate Professor Liu.

"Toen we het materiaal voor het eerst vonden wisten we dat dit materiaal een groot potentieel had. Het is milieuvriendelijk, non-toxisch en overvloedig.


(LVD)