• 16/07/2013

Agoria tevreden met oprichting Strategisch Onderzoekscentrum Maakindustrie

Technologiefederatie Agoria haalt zijn slag thuis: er komt een Strategisch Onderzoekscentrum voor de maakindustrie, waarin FMTC, Sirris en Flanders' Drive zullen geïntegreerd worden.

Trefwoorden: #agoria, #de pril, #Flanders Drive, #FMTC, #Made Different, #Onderzoekscentrum Maakindustrie, #Sirris, #soc, #soc maakindustrie

Lees verder

research

( Foto: Agoria / Dann, Kris Peeters en Wilson De Pril )

ENGINEERINGNET.BE – In een reactie stelt Agoria 'zeer tevreden te zijn' met de beslissing van de Vlaamse regering om een Strategisch Onderzoekscentrum voor de maakindustrie in Limburg op te richten. De technologiefederatie is geen neutrale partij, maar ijverde als platform van de technologische bedrijven zelf actief bij de regering voor de creatie van zo'n researchcentrum.

"De Vlaamse regering toont met deze beslissing dat het haar menens is om de toekomst van onze industrie te verzekeren en te versterken,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

"We willen de beste krachten van alle bestaande onderzoekscentra, universiteiten en bedrijven samen brengen ten dienste van onze bedrijven die internationaal concurreren", aldus de directeur-generaal.

"Vlaanderen beschikt over een brede mix aan maakbedrijven die internationaal competitief zijn en excelleren en direct kunnen instaan voor de internationale valorisatie van het onderzoek van de SOC maakindustrie."

Momenteel zijn naar verluidt al een 100-tal Vlaamse maakbedrijven geïdentificeerd als topbedrijven voor het Made Different-programma van de federatie. Dat programma wil – met overheidssteun - op termijn 500 kleine en grote bedrijven laten doorgroeien tot echte 'fabrieken van de toekomst'.

Made Different moet in de toekomst ook de resultaten van het onderzoek in het kader van het nieuwe SOC tot bij de Vlaamse maakbedrijven brengen.

Volgens de federatie bekleden de 100 al geïdentificeerde bedrijven innovatief een top-3 positie op wereldvlak. Daarom zullen ze de gelegenheid krijgen het nieuwe SOC maakindustrie actief mee te sturen.

“Het gaat hier zowel om sterke, gevestigde multinationale spelers als groeibedrijven, familiale KMO’s en hoogtechnologische spin-offs. Deze bedrijven zijn actief in vele segmenten van de maakindustrie. Ze hebben allen behoefte aan excellent onderzoek om hun internationale positie te handhaven.”

“Via de SOC maakindustrie kan Vlaanderen zich ook internationaal op de kaart zetten als toplocatie voor de maakindustrie en zo nieuwe maakbedrijven aantrekken. Dergelijke buitenlandse investeringen zijn noodzakelijk om het industrieel weefsel te versterken en vernieuwen,” aldus nog De Pril.

De Pril kondigde meteen ook de integratie aan van Flanders' Drive, FMTC en Agoria's eigen onderzoekscentrum Sirris in het nieuwe SOC: “Flanders’ DRIVE, FMTC en Sirris genieten op het vlak van vraaggedreven onderzoek internationale erkenning en hebben jarenlange ervaring met de uitvoering van industrieel onderzoek in opdracht van bedrijven en samenwerking met de Vlaamse universiteiten. Dit zal de SOC maakindustrie een vliegende start geven.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.


(Bert Belmans)