• 17/07/2013
  • |     BB

Milieuvergunning onder voorwaarden voor E.ON biomassacentrale in Langerlo

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege kent energieproducent E.ON milieuvergunning voor exploitatie van elektriciteitscentrale in Langerlo toe.

Trefwoorden: #biomassa, #e.on, #joke schauvliege, #langelo, #milieuvergunning, #schauvliege, #vlarem

Lees verder

Nieuws

( Foto: Gyproc, Joke Schauvliege )

ENGINEERINGNET.BE – Elektriciteitsproducent E.ON wil zijn steenkoolcentrale in Langerlo bij Genk ombouwen naar een biomassacentrale die werkt op zuivere houtpellets.

De producent heeft daarvoor nu de milieuvergunning om zak. In eerste instantie was die op 29 november 2012 al toegekend door de deputatie van de provincie Limburg, maar twee milieuverenigingen hadden tegen de beslissing beroep aangetekend. Zij wezen op een vermeend gebrek aan duurzaamheid van de pellets, mogelijke negatieve effecten op de luchtkwaliteit en de geluidshinder.

Minister Schauvliege heeft de beroepen nu - op basis van het gunstig advies van de gewestelijke milieuvergunningscommissie - verworpen. Dat advies was wel voorwaardelijk en de uiteindelijke beslissing anticipeert nu al grotendeels op de nieuwe strengere VLAREM-emissienormen in de lijn van de Europese Industriële Emissierichtlijn 2010.

Die richtlijn legt strengere normen op, waaraan de biomassacentrale in principe tegemoet komt doordat bij de verbranding van houtpellets de luchtemissies van bepaalde stoffen (bv. NOx) lager liggen dan bij de verbranding van steenkool.

Daarnaast legt minister Schauvliege op basis van een studie door een erkende geluidsdeskundige in de vergunning normen op voor de belangrijkste geluidsbronnen: de twee maalderijgebouwen, de transportbanden voor de aanvoer van de pellets naar de opslaghal en maalderijen, de opslaghal voor de pellets en de stofafzuiginstallatie.