• 19/07/2013

Stora Enso rekent op China voor toekomstige groei

Terwijl besparingsronde in Europese vestigingen in volle gang is, investeert papierfabrikant Stora Enso tegelijkertijd 760 miljoen euro in eerste fase van Chinees productieproject.

Trefwoorden: #langerbrugge, #nordlander, #stora enso

Lees verder

Nieuws

( Foto: Stora Enso, Mats Nordlander )

ENGINEERINGNET – De spreidstand is nog nooit zo groot geweest. Bedrijven bouwen af, sluiten vestigingen en ontslaan werknemers in de Westerse landen – met Europa op kop – maar kijken voor de toekomst in termen van groei en extra omzet naar de nieuwe economieën. En ze zijn bereid daar grote sommen voor op tafel te leggen, geld dat in de economische logica uiteraard 'ergens' vandaan moet komen.

De Finse papierproducent Stora Enso bijvoorbeeld, dat in België twee vestigingen heeft, in Langerbrugge en in Kallo bij Antwerpen, kondigde recent nog aan zijn Europese fabrieken te herstructureren, wat gepaard zal gaan met het stevige verlies van naar schatting 2.250 jobs in Europa (en 250 buiten daarbuiten).

Vandaag maakt het bedrijf bekend dat de planning om in China, meer bepaald in het zuidelijk gelegen Guangxi, een gloednieuwe fabriek te bouwen, definitief vastligt. Het bedrijf heeft daar naar verluidt nu alle nodige toelatingen voor ontvangen van de overheidsinstanties.

Het gaat niet om kleine investeringen, vermits de onderneming wereldwijd op de groeimarkten rekent voor zijn toekomst. Het project verloopt in twee fasen, waarvan de eerste in 2016 afgerond moet zijn. Die eerste fase alleen al zal naar verluidt nagenoeg 760 miljoen euro kosten. In totaal zou het om 1,6 miljard euro gaan.

In een mededeling geeft Mats Nordlander, manager van de hernieuwbare verpakkingsdivisie, trouwens aan dat Stora Enso de ambitie heeft om zich van Europese pulp- en papierproducent om te vormen 'tot een duurzaam bedrijf met focus op groeimarkten'.

Niet dat er in Europa helemaal niet meer geïnvesteerd wordt. Tegelijk liet het bedrijf namelijk weten 32 miljoen euro te pompen in een nieuwe Finse bioraffinaderij. Maar Finland is dan ook het thuisland van het bedrijf en 32 miljoen euro weegt lang niet op tegen de aangekondigde 1,6 miljard euro voor China…


(Bert Belmans)