• 23/07/2013

Nieuwe technologie spoort mannelijke embryo's op

Wetenschappers van Katholieke Universiteit Leuven ontdekken manier om geslacht van het embryo te bepalen zonder het broedei aan te raken.

Trefwoorden: #afdeling MeBios, #dr. Bart De Ketelaere, #KU Leuven

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Wetenschappers van de afdeling MeBios uit het departement Biosystemen van de Katholieke Universiteit Leuven ontwikkelden een manier om het geslacht van embryo's van eieren in een vroeg stadium te bepalen.

Dit heeft als voordeel dat men de mannelijke embryo's uit het broedproces kunnen halen. Door de ontdekking van de nieuwe techniek voorkomt men dat men de haantjes daarna moet doden. Een tweede voordeel is dat het vroegtijdig opsporen van het gender ook energie en capaciteitswinst oplevert voor de boerderijen.

Het is namelijk algemeen geweten dat haantjes geen enkele economische waarde hebben voor de legpluimvee-industrie. Zo worden ze als eendagskuikens dan ook meteen gedood.

We spreken in België dan over een 15 miljoen kuikens en in Nederland over 45 miljoen. Onder leiding van dr. Bart De Ketelaere van de Afdeling Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren (MeBioS) van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen werd een manier ontwikkelt om vroeg in het broedproces reeds te achterhalen welke eieren mannelijke embryo’s bevatten.

Het team onderzoekers ontdekte dat indien men licht door een ei stuurt en dit opvangt en uitsplitst in verschillende golflengten aan de andere kant, dat men dan het genetisch verschil van de vrouwelijke en mannelijke embryo's kan bepalen.

De nieuwe methode werd op verschillende fases van het broedproces getest. Op de elfde dag bleek deze methode 98% nauwkeurig te zijn voor bruine legkippen. De combinatie van nauwkeurigheid, snelheid en het niet-invasieve karakter maakt de technologie uniek.

Naast het ethische aspect, heeft de nieuwe technologie ook een groot economisch voordeel. Om eieren gedurende een periode van drie weken aan 37°C te incuberen, is een grote hoeveelheid energie nodig

Als men de eieren waarin zich haantjes ontwikkelen al na de helft van het broedproces kan verwijderen, levert dat op het vlak van arbeid, apparatuur en energie heel wat winst op.


(LVD)(foto;wikipedia, kip)