• 24/07/2013

Sneller medicatie tegen diabetes type 2 ontwikkelen

Nederlandse, Amerikaanse en Chinese wetenschappers brengen driedimensionale structuur van glucagonreceptor volledig in kaart. Dat versnelt ontwikkeling van medicatie tegen diabetes type 2.

Trefwoorden: #Chris de Graaf, #diabetes type 2, #glucagonreceptor, #Vrije Universiteit Amsterdam

Lees verder

Nieuws

( Foto: courtesy of Katya Kadyshevskaya, The Scripps Research Institute )

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, het Amerikaanse Scripps Research institute en de Chinese Academie van de Wetenschappen hebben de driedimensionale structuur van de glucagonreceptor volledig kunnen ontleden en in kaart brengen. De glucagonreceptor is onder meer het eiwit dat de bloedsuikerspiegel regelt.

De wetenschappers maakten het aan de hand van computersimulaties mogelijk om nieuwe medicijnen tegen diabetes type 2 te ontwikkelen. Het onderzoek werd reeds eerder gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift 'Nature'.

Zo gebruikte de VU-wetenschapper Chris de Graaf zijn farmacologische kennis en computersimulaties om het in 3D in kaart te brengen hoe het hormoon glucagon aan zijn receptor bindt.

In het menselijk lichaam bevinden zich glucagonreceptors in de lever. Indien de glucagon aan de receptor bindt krijgen de levercellen onmiddellijk een signaal om glucose aan het bloed af te geven waarbij de bloedsuikerspiegel stijgt. Bij de behandeling van diabetes type 2 is het nu juist belangrijk om dit effect tegen te gaan.

Het is door mede door de computersimulaties dat de wetenschappers kunnen voorspellen welke moleculen zich aan de receptor binden en hierdoor de plaats van de glucagon kunnen innemen.

Met de computersimulaties kunnen de onderzoekers voorspellen welke moleculen aan de receptor binden en daarmee de plek van glucagon kunnen innemen.

"Deze computersimulaties geven ons inzicht welke moleculen mogelijk binden aan de glucagonreceptor. Bovendien kunnen we die moleculen nog kleine aanpassingen geven, zodat ze nog beter aan de receptor binden. Zo zijn we in staat in het laboratorium een beter medicijn te ontwikkelen, nog voordat het bij mensen getest wordt", dixit Chris de Graaf.


(LVD)