• 28/07/2013
  • |     BB

Siemens wijst CEO Peter Löscher de deur

In een zeer spaarzame mededeling laat engineeringconcern Siemens weten huidig CEO Peter Löscher te zullen vervangen. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend

Trefwoorden: #loscher, #löscher, #siemens

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET – ‘Op 31 juli 2013 zal de Supervisory Board van Siemens beslissen dat President en CEO Peter Löscher het bedrijf verlaat’. Met die mededeling maakt de toezichtsraad van de Duitse engineeringgroep een einde aan speculaties die al enkele dagen woedden. Bovendien blijkt de agenda van de vergadering al aangepast te zijn om meteen een opvolger te benoemen.

Een strijdvaardige Löscher verklaarde enkele dagen geleden in een interview aan een Duitse krant nog ‘absoluut niet te willen opstappen’.

Het beleid van de ceo ligt van alle kanten onder vuur. Onder werknemers en vakbonden heerst ontevredenheid over de strategie van Löscher om de komende twee jaar voor 6 miljard euro in de kosten te snijden en bepaalde bedrijfsonderdelen af te stoten in een poging om de winstmarges van de groep op te drijven.

Dat zal onvermijdelijk gepaard gaan met duizenden ontslagen. Het belang van de werknemers mag niet onderschat worden: via de vakbonden mogen die zowat de helft van de bestuurders in de Supervisory Board leveren.

Nu roeren ook de aandeelhouders zich, nadat Löscher zich enkele dagen geleden (25 juli) voor de tweede maal in drie maanden verplicht zag een winstwaarschuwing uit te sturen.

Het bedrijf liet toen weten wegens ‘ongunstige marktvooruitzichten’ niet langer vast te houden aan de belofte van Löscher om tegen 2014 een winstmarge van ‘ten minste’ 12% te halen (100 miljard vergeleken met 78,3 miljard euro omzet vorig jaar).

Nochtans slagen andere multinationale engineeringconcerns er wel in hun marges op peil te houden. Dat Löscher daar niet in slaagt, valt niet in goede aarde bij de aandeelhouders en beleggers.

De Oostenrijker Löscher kwam zes jaar geleden aan het hoofd van Siemens, op een moment dat het concern onder vuur lag voor omkooppraktijken. Het was toen de eerste maal dat het bedrijf een externe ceo - Löscher werkte voordien bij farmagigant Merck – aanstelde.

Het falen van zijn beleid voedt de speculatie dat de volgende ceo uit eigen (bestuurs)rangen zal komen. Het is nog onduidelijk of Löscher zijn ontslag krijgt of hij de kans krijgt zelf af te treden.