• 02/08/2013

Nanobatterijen die milieuvriendelijk zijn

Wetenschappers ontwikkelen een nanobatterij op basis van houtvezels en sodium. Niet alleen milieuvriendelijk, maar gezien de lage kostprijs van de grondstoffen ook bijzonder efficiënt.

Trefwoorden: #Liangbing Hu, #nano batterijen, #University of Maryland

Lees verder

Nieuws

( Foto: University of Maryland )

ENGINEERINGNET - Onderzoekers van de University of Maryland ontwikkelen een nanobatterij die op basis van sodium werkt. Hun ecobatterij gebruikt hiervoor houtvezels die de structuur van de nanobatterij bewaren.

Er thuis even een versie van (na)maken zit er niet in, aangezien de wetenschappers van de Universiteit van Maryland componenten gebruiken die duizend keer dunner zijn dan een stuk papier. Doordat ze sodium (Na, atoomnummer 11) gebruikten in plaats van lithium (Li, atoomnummer 3), kan men wel stellen dat de batterij zeer milieuvriendelijk is.

Het nieuwe systeem staat evenmin op punt om te implementeren in de huidige draagbare telefoontoestellen, maar toekomstgericht liggen hier mogelijkheden, vinden de researchers

En gezien de lage kostprijs van het materiaal zouden de batterijen hierdoor zelfs zeer efficiënt zijn. Het enig groot nadeel is dat sodium niet dezelfde (grote) opslagcapaciteit bezit als lithium.

De huidige batterijen worden meestal gemaakt op stijve basissen, die eigenlijk te broos zijn om te weerstaan aan de krachten ze moeten ondergaan. Zo zwelt en krimpt een klassieke batterij als de elektronen worden opgeslagen en vervolgens opgebruikt. Dat kan maar een beperkt aantal keren.

Liangbing Hu, Teng Li en haar team ontdekten nu dat houtvezels wél soepel genoeg zijn om een batterij van sodium-ion meer dan 400 keer te herladen. Dat betekent dat hun nanobatterij meteen één van de langstlevenden zou zijn. De ontwikkelaars lieten zich voor het apparaatje naar verluidt inspireren door ... bomen.


(LVD)