• 07/08/2013

TU Delft verbetert productie waterstof (+video)

Wetenschappers van de Nederlandse TU Delft en het Helmholtz-Zentrum Berlin helpen de productie van waterstof uit zonne-energie een stapje vooruit.

Trefwoorden: #Fatwa Abdi, #Professor Bernard Dam, #Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET -- Waterstof is de brandstof van de toekomst, maar de productie ervan is voorlopig ontzettend duur. Eén van de oplossingen om de kostprijs omlaag te halen is de elektrolyse van water, waardoor dit splitst in waterstof en zuurstof.

Een tweede methode is het direct splitsen van water door zonlicht. Men kan dit bewerkstelligen aan de hand van halfgeleidende elektrodes. ‘Er worden momenteel allerlei configuraties uitgeprobeerd om met zonlicht direct waterstof te produceren.

Met relatief dure zonnecellen werd bijvoorbeeld een efficiëntie van 4,7 procent gehaald. Maar wij denken dat deze aanpak nog maar moeilijk is te verbeteren en dat het bovendien een kostbare aangelegenheid zou zijn dixit: Professor Bernard Dam van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft.

De doelstelling voor Professor Bernard Dam was dan ook goedkoop en stabiel produceren. Een goedkoop alternatief is een zonnecel met een foto-anode gevoelige materiaal gemaakt van metaaloxide. Dit kan bijvoorbeeld bismuthvanadaat (BiVO4) zijn, dat stabiel is in water. De testen tot nu toe bleken niet het gewenste resultaat te leveren.

Zo kwam promovendus Fatwa Abdi met een belangrijke verbetering met name; het aanbrengen van een zogenoemde concentratie-gradiënt van wolfraam-atomen in het bismuthvanadaat. Deze wolfraam-atomen zorgen ervoor dat de efficiëntie van de foto-anode sterk verbeterd.’ De efficiëntie zou hierdoor 5% bedragen, maar Fatwa maakt zich sterk dat ze toekomst gericht 10% rendement kan halen.

Het voordeel van het bismuthvanadaat is dat het eenvoudig gesprayd kan worden en goedkoop is.


(LVD)

Video: