• 08/08/2013

Viktor Venhorst ontvangt Gratama Wetenschapsprijs

Viktor Venhorst ontvangt 25.000 euro voor zijn braindrain onderzoek.

Trefwoorden: #Gratama Wetenschapsprijs, #Rijksuniversiteit Groningen, #Viktor Venhorst

Lees verder

research

( Foto: Rijksuniversiteit van Groningen, Jan Gratama en Viktor Venhorst )

ENGINEERINGNET.NL -- De Gratama Wetenschapsprijs 2013 werd dit jaar uitgereikt aan de jonge onderzoeker Viktor Venhorst. De onderzoeker van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen is vebonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hij mocht de prijs in ontvangst nemen uit handen van Jan Gratama, voorzitter van de Gratama-stichting.

De jonge onderzoeker ontvangt de Gratama Wetenschapsprijs voor zijn onderzoek naar de mobiliteit van de recent afgestudeerden van de Nederlandse universiteiten en hbo-instellingen.

Er is een discrepantie tussen de studenten van verschillende afstudeerrichtingen die richting richting Randstad verhuizen. Bovendien steekt de braindrain uit de provincie niet zo eenvoudig in elkaar als vaak wordt veronderstelt; het zijn per definitie niet automatisch de beste studenten die de periferie verlaten.

Uit het onderzoek werd duidelijk dat de aanwezigheid van ruime mogelijkheden op de arbeidsmarkt de factor is die het meest doorweegt in de locatiekeuze. Hij heeft het onderzoek omschreven in zijn proefschrift Smart Move? ' the spatial mobility of higher education graduates'.

In de twee onderzoeken daarna, getiteld ‘Brain Drain of Brain Gain: hoger opgeleiden in grote steden in Nederland’ en ‘Geslaagd in de Stad’, toetst Venhorst de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek op de wereld van de politieke praktijk, lokale bestuurders-en beleidsmakers en burgers.

De Gratama Stichting is een in 1925 opgericht familiefonds en is gevestigd in Harlingen. Zij ondersteunt en stimuleert projecten op het gebied van wetenschap en onderwijs met een maatschappelijke relevantie.

Het fonds geeft eenmaal per jaar subsidie aan medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Hiertoe werkt de Stichting nauw samen met het Leids Universiteits Fonds en de Stichting Groninger Universiteitsfonds.


(LVD)