• 13/08/2013

Strukton krijgt opdracht voor aanleg metro in Saudi-Arabische hoofdstad

Megadeal van bijna 1 miljard euro omvat meebouwen aan drie van zes volautomatische metrolijnen in Riyadh. Alstom levert de stellen.

Trefwoorden: #metro, #metrolijnen, #Riyadh, #Saudi-Arabië, #Strukton

Lees verder

Nieuws

( Foto: YouTube/Strukton )

ENGINEERINGNET -- Het Nederlandse Strukton heeft als lid van het FAST-consortium opdracht gekregen om mee te bouwen aan dit volledig automatische en onbemande metrosysteem. Het FAST consortium bestaat verder uit Samsung (Korea), FCC en Typsa (Spanje), Freyssinett (Saudi-Arabië), Alstom en Setec (Frankrijk).

Het contract kent ook een optie voor het uitvoeren van onderhoud voor een periode van 10 jaar. De totale contractwaarde bedraagt daarmee 6 miljard euro, waarbij het aandeel van Strukton op bijna 1 miljard euro ligt. Dit is het eerste project van Strukton in Saudi-Arabië, waar nog meer kansen op metrogebied aan komen.

Het metronetwerk krijgt een lengte van 176 kilometer, met 87 stations. Daarmee is dit stelsel het grootste ter wereld dat momenteel in ontwikkeling is. Planning is dat de metro in 2018 operationeel is.

Het contract omvat het ontwerp en de bouw van 64,6 kilometer spoor waarvan 29,8 kilometer viaduct, 26,6 kilometer ondergronds spoor en 8,2 kilometer bovengronds spoor. Om de tunnels in de drie lijnen te bouwen zal het consortium drie tunnelboormachines met een diameter van bijna 10 meter gebruiken.

Er komen verder op dit traject 25 stations te liggen. Dit zijn vier typen: ondergronds, bovengronds, verhoogd en intermodaal voor de verbinding tussen de verschillende lijnen.

Alstom levert de onbemande treinstellen, die elk uit twee wagons bestaan. Om het energieverbruik te optimaliseren zal het tractie-energiesysteem worden uitgerust met HESOP, het innovatieve omkeerbare onderstation systeem van Alstom, waarbij tijdens het remmen teruggewonnen energie opnieuw door het netwerk is te gebruiken.

Riyadh heeft momenteel een bevolking van 5,7 miljoen inwoners, dat in 2030 naar verwachting is gestegen tot 8,3 miljoen. Nu wordt er voor de 7,4 miljoen dagelijkse woon-werkverkeer bewegingen in maar 2% van de gevallen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer.


(LH)

Video: