• 19/08/2013

Punch Powertrain neemt R&D-partner TDI in Eindhoven over

Punch Powertrain lijft Drive Train Innovations in om eigen R&D-afdeling te versterken en tegemoet te komen aan innovatiehonger van Aziatische automobielsector.

Trefwoorden: #Drive Train Innovations, #dti, #punch, #punch powertrain

Lees verder

research

( Foto: Punch Powertrain )

ENGINEERINGNET - Het Belgische Punch Powertrain, producent van automatische transmissies, heeft Drive Train Innovations in Eindhoven overgenomen. Beide bedrijven zijn geen onbekenden voor elkaar, TDI was al een vaste R&D-partner in verschillende projecten van de transmissiebouwer in Sint-Truiden.

Het Eindhovense bedrijf is gespecialiseerd in de conceptontwikkeling en nieuwe toepassingen van alle soorten versnellingsbakken en telt 17 medewerkers. Het is eigenaar van een aantal patenten. Punch Powertrain van zijn kant ontwikkelt en bouwt aandrijflijnen, zowel conventionele als hybride en elektrische, waarbij versnellingsbakken uiteraard een grote rol spelen.

Elias van Wijk, CTO: "DTI zat qua autonome groei aan zijn plafond en was het op zoek naar strategische investeerders. DTI zal echter een satellietfunctie blijven vervullen van ons hoofdkwartier, los van ons bestaande groeiverhaal hier."

De overname is van strategisch belang voor het Belgische bedrijf. De productie van automatische transmissies gaat hoofdzakelijk richting Aziatische automarkten, waar er naar verluidt 'een groeiende vraag is naar onder meer elektrische en hybride aandrijflijnen'. In 2011 verdubbelde de Belgische fabrikant de capaciteit van zijn fabriek in het Chinese Nanjing nog, van 150.000 naar 200.000 stuks per jaar.

De markt van hydride en elektrische aandrijflijnen is sterk technologisch getint. Fabrikanten moeten het verschil met de concurrentie maken door hun R&D-resultaten. Dat verklaart waarom de ontwikkelingsafdeling in Sint-Truiden de voorbije twee jaar een forse uitbreiding kende tot meer dan 150 ingenieurs.

"We kunnen overlappende activiteiten optimaliseren en zodoende meer talent vrijmaken", aldus CTO van Wijk. Daarom zullen de 17 medewerkers van DTI hun eigen projecten verder afwerken maar tegelijk ook al ingezet worden bij ontwikkelingsprojecten van de overnemer.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Punch Powertrain ontwikkelt en produceert CVT’s oftewel continu variabele transmissies (automatische versnellingsbakken), hybride aandrijvingen en elektrische aandrijfsystemen voor personenwagens. De voormalige dochteronderneming van de holding Punch International heeft naast de hoofdzetel in Sint-Truiden ook vestigingen in China, Maleisië en Nederland. Wereldwijd stelt het bedrijf 600 mensen te werk. In 2012 werd een geconsolideerde omzet van 150 miljoen euro gerealiseerd.