• 20/08/2013

Trein met 1220 kilometer per uur door tunnel (+video)

De Amerikaanse ondernemer Elon Musk ontwikkelt een systeem waarbij passagiers in speciale capsules door een buis met zeer lage druk heengaan.

Trefwoorden: #Elon Musk, #hogesnelheidslijn, #hyperloop, #reizigersvervoer, #Tesla Motors

Lees verder

research

( Foto: screenshot video )

ENGINEERINGNET -- Het ontwerp heeft de naam Hyperloop meegekregen en is een open-source project. Musk (CEO van onder meer Tesla Motors) gaat uit van een buis met een zeer lage druk waar passagiers in speciale capsules doorheen reizen.

De luchtdruk in deze buis is ongeveer 1/6 van de druk van de atmosfeer op Mars, ofwel 100 Pascal. Dat vermindert de luchtweerstand, zodat capsules gemakkelijk door de buis heen kunnen schieten. Niet op rails, maar kussens van lucht. Hierdoor zijn topsnelheden te behalen van wel 1220 kilometer per uur.

Musk heeft het systeem bedacht als alternatief voor de net aangelegde hogesnelheidslijn in Californië dat volgens hem veel te duur en veel te draag is.

Met zijn Hyperloop duurt een trip van Los Angeles naar San Francisco (ongeveer de afstand van Leeuwarden naar Parijs) maar een half uur. Capsules kunnen bovendien elke 30 seconden vertrekken, zodat in korte tijd heel veel mensen zijn te vervoeren.

Plan is om de buis te bedekken met zonnepanelen, zodat het treinsysteem zichzelf van energie kan voorzien. Aan boord van de capsule bevindt zich een compressor. Deze produceert onder meer het kussen van lucht waarop de capsule zich bevindt.

De aanleg van de Hyperloop tussen Los Angeles en San Francisco kost naar schatting zo'n zes miljard Amerikaanse dollars.

De ritprijs wil Musk zo goedkoop mogelijk houden: dat mag niet meer zijn dan 20 dollar (15 euro).


(LH)

ACHTERGROND
De bekende entrepeneur is CEO van Tesla Motors en van Space X. Eerder ontwikkelde hij al het betaalsysteem PayPal en een ruimteschip dat momenteel op en neer pendelt tussen de aarde en het ISS. Musk heeft al aangegeven geen tijd te hebben om dit project zelf uit te voeren, een van de redenen waarom het een open-source project is geworden.

Van iedereen zijn ideeën welkom, waar hij zelfs twee speciale emailadres voor heeft gecreëerd: hyperloop@spacex.com en hyperloop@teslamotors.com.

Video: