• 26/08/2013

Machineveiligheidsintegratie met NX Safety Controller

De nieuwe NX-veiligheidsbesturing maakt gebruik van geavanceerde technologie en wordt in het nieuwste NX I/O-systeem toegepast binnen ons Sysmac-platform voor machineautomatisering.

Trefwoorden: #machineautomatisering, #Machineveiligheidsintegratie, #NX Safety Controller, #Omron Electronics, #Sysmac Studio, #veiligheidsapparatuur

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De introductie van de Sysmac NJ-serie controllers voor machineautomatisering was een doorslaggevende stap in de richting van de volledige integratie van besturing, motion en vision binnen ons ‘Eén software’-platform (Sysmac Studio), met behulp van ons ‘Eén machine’-netwerk (EtherCAT) en gericht op ons ‘Eén besturingssysteem’ (Sysmac NJ-controller).

Het ontwerp en de ontwikkeling van een machine zijn nooit af zonder functionele veiligheid. Het ontwikkelen van een passende veiligheidsstrategie is essentieel bij het ontwerpen van alle machines en dient al in een vroeg stadium te worden meegenomen, aangezien het enorme gevolgen kan hebben voor de levensduurkosten en dan vooral de ontwikkeltijden en onderhoudscycli.

Machines moeten zo worden ontworpen, dat ze intrinsiek veilig zijn, dus wanneer een gevaarlijke situatie met conventionele engineering niet kan worden vermeden, bijvoorbeeld door afscherming van bewegende delen, moeten er aanvullende maatregelen worden genomen om de benodigde veiligheid te garanderen.

En hier maken de geïntegreerde veiligheidsoplossingen van Sysmac het verschil.

De nieuwe NX-veiligheidsbesturing (NX Safety) maakt gebruik van geavanceerde technologie en wordt in het nieuwste NX I/O-systeem toegepast.

Een nieuwe en innovatieve I/O-technologie is NsynX, waarmee buitengewone snelheid en prestaties mogelijk zijn en een resolutie van een nanoseconde binnen een EtherCAT-netwerk, een nieuwe norm voor snelheid en nauwkeurigheid in automatisering.

De veiligheidscommunicatielaag staat bekend als Safety over EtherCAT (FSoE - FailSafe over EtherCAT) en wordt gebruikt om veiligheidsdata te verzenden tussen een NX-veiligheidsbesturing en de NX I/O gekoppelde veiligheidsapparatuur.

Met de introductie van de NX-veiligheidsbesturing als onderdeel van de geïntegreerde Sysmac-architectuur zijn Omron veiligheidssystemen geschikt voor toepassingen tot categorie 4 en prestatieniveau (PLe) conform ISO 13849-1.

Sysmac Studio en IEC 61131-3 PLCopen veiligheidsprogrammering
Een van de voordelen van geavanceerde veiligheidsbesturingen ten opzichte van klassieke, bekabelde veiligheidsoplossingen is de flexibiliteit en herbruikbaarheid van code.

De NX-veiligheidsbesturingen van Omron worden geprogrammeerd in overeenstemming met de IEC 61131-3 standaard met gebruikmaking van dezelfde geïntegreerde ontwikkelingsomgeving (Sysmac Studio) die ook voor de rest van de Sysmac-apparatuur wordt gebruikt.

Standaarden zoals IEC 61131-3 en PLCopen zorgen voor openheid en bruikbaarheid waardoor eindgebruikers kunnen voorkomen dat ze gevangene van een bepaald merk worden.

NX-veiligheidsbesturingen bevatten PLC-functieblokken (FB's) die in combinatie met Motion Control FB’s, Sysmac tot een van de meest open platforms op de markt maken. Daarnaast kunnen met Sysmac Studio de variabelen van de NX-veiligheidsbesturingen in de globale variabelen van de NJ-controller worden geïntegreerd.

Zo ondersteunt Sysmac Studio een gemeenschappelijke methodologie voor hardwaredefinitie, programmering en onderhoud.

Werkingsprincipe van de NX Safety
De NX-veiligheidsbesturing ondersteunt veilige logica op zijn lokale NX-rack en remote op NX-racks die aangesloten zijn op de NX EtherCAT-koppeling (NX-ECC201).

Safety over EtherCAT (FSoE) maakt voor communicatie gebruik van het zogenoemde ‘black channel’ waardoor veiligheidsdata en gewone data zonder risico binnen één netwerk kunnen worden gecombineerd. Met FSoE kan SIL-3 worden bereikt, met een waarschijnlijkheid van één onontdekte fout in meer dan 100.000 jaar!

De Sysmac NJ-controller is de EtherCAT-netwerkmaster. De NX-veiligheidsbesturing heeft een verbindings-ID-mechanisme met de aangesloten NX-apparaten. Op deze manier regelt de NX-veiligheidsbesturing de veilige logica, waarbij de NJ EtherCAT-master verantwoordelijk is voor veilige en normale communicatie.

Een interessant gevolg hiervan is dat de NJ-controller doorlopend toegang heeft tot de FSoE-data en deze indien nodig in normale automatiseringsprocessen kan gebruiken.

Voordelen van geïntegreerde veiligheid van Sysmac
De NX-veiligheidsbesturing en gedistribueerde veiligheids-I/O kunnen vrij op de NX-I/O-bus worden geplaatst. De integratie binnen Sysmac Studio vereenvoudigt het systeemontwerp, de inrichting en het onderhoud, waardoor machinebouwers zich kunnen concentreren op verbetering van machineprestaties en machineveiligheid in plaats van op de systeemconfiguratie.

De combinatie van NX-veiligheids- en Omron-veiligheidscomponenten – van veiligheidsschakelaars en -sensoren tot motion-units met geïntegreerde veiligheidsfuncties – biedt grote voordelen voor machinebouwers die naar een oplossing uit één bron zoeken.

Ga voor meer informatie naar: industrial.omron.nl/nx-safety.


Voor nog meer informatie:
Omron Electronics nv
Stationsstraat 24 - B-1702 Groot-Bijgaarden
Tel. +32 (0)2 466 24 80 - Fax +32 (0)2 466 06 87
info.be@eu.omron.com- www.industrial.omron.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Omron Electronics


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event? Klik hier.