• 27/08/2013

150.000 euro subsidie voor onderzoek naar parkinson

De jonge neuroloog in opleiding, Rick Hemlich, heeft 150.000 euro subsidie ontvangen van de Parkinsonstichting ten einde onderzoek uit te voeren naar hersenverschillen.

Trefwoorden: #levodopa, #onderzoek, #Parkison, #Rick Hemlich, #UMC St Radboud

Lees verder

Nieuws

( Foto: UMC St Radboud, Rick Helmich )

ENGINEERINGNET -- Zo gaat Rick Hemlich (in opleiding in het Nederlandse UMC St Radboud) nagaan welke hersenverschillen er zijn tussen parkinsonpatiënten met tremor die resistent zijn voor het medisch middel "lepodova" en deze met parkinson die niet resistent zijn voor het medicijn.

Een tremor is een voortdurende schudbeweging van één of meer lichaamsdelen en wordt veroorzaakt door een onwillekeurige contractie van spieren.

Tremor kan onder andere optreden als symptoom bij de ziekte van Parkinson of multiple sclerose. Het kan ook ontstaan door het gebruik van lithiumcarbonaat, een medicijn voor bipolaire stoornis.

Het meest effectieve medicijn om parkison te bestrijden tegenwoordig is "levodopa". Rick Helmich komt is in zijn onderzoek naar tremor tot een opmerkelijke conclusie gekomen. Met name dat niet minder dan 50 procent van de patiënten niet reageert op dit medicijn.

De meest rationele verklaring op dit ogenblik is dat er verschillen in de hersenen zijn die moeten verklaren waarom de ene parkisonpatiënt resistent is tegen het medicijn en de andere niet.

Maar op dit ogenblik is er geen ander alternatief voor handen dan "levodopa". Verder onderzoek is dan ook noodzakelijk.


(LVD)