• 29/08/2013

Unilin doekt Dekaply melaminefabriek in Erembodegem op

Het West-Vlaamse Unilin, bekend van Quickstep, sluit volledige Dekaply-melaminefabriek in Erembodegem en ook productielijn voor spaanplaten in Wielsbeke.

Trefwoorden: #banen, #Dekaply, #jobs, #Mohawk, #Mohawk Industries, #Pergo, #quickstep, #unilin

Lees verder

Nieuws

( Foto: Unilin )

ENGINEERINGNET.BE –Het Amerikaanse beursgenoteerde houtgroep Mohawk Industries, eigenaar van Unilin, gaat zijn divisie 'Panels' herstructureren. Dat maakt het bedrijf bekend in een mededeling.

‘Na een grondige analyse zijn een aantal investeringen en reorganisaties geïdentificeerd die noodzakelijk zijn om de competitiviteit te garanderen’, aldus Unilin.

De intentie tot sluiting van Dekaply in Erembodegem waar melamine wordt geproduceerd, werd gisteren aan de ondernemingsraad gemeld. De volledige productie zou naar verluidt kunnen geïntegreerd worden in andere vestigingen. In de vestiging werken een 70-tal mensen.

Daarnaast wordt een niet rendabele productielijn voor spaanplaten in een vestiging te Wielsbeke stilgelegd, aldus de mededeling. In principe zou dit niet gepaard gaan met banenverlies: 'Aan de betrokken medewerkers (redactie: een 80-tal) wordt binnen de Unilin-groep in de omliggende vestigingen een andere job aangeboden'.

Volgens het bedrijf is dit mogelijk doordat het onlangs nog investeerde in productiecapaciteit voor vinylvloeren en dankzij de recente acquisitie van de Pergo-groep, waarvan de productie naar West-Vlaanderen verhuist. Dat kostte de Zweden 150 jobs.

De herstructurering is een gevolg van de overname van een deel van de activiteiten – spaanplaten - van concurrent Plano eerder dit jaar. Die worden geïntegreerd in Unilins productie-infrastructuur. Bovendien maakt de hele meubelindustrie een crisis door.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Unilin stelt 5.000 personen tewerk in 20 productievestigingen wereldwijd. De groep heeft een omzet van 1,2 miljard euro en maakt houtgerelateerde producten, waaronder laminaatvloeren, parket, MDF, spaanplaten, dakelementen en isolatieplaten.

Mohawk Industries Inc is de grootste vloerbekleding groep ter wereld, in zowel de residentiële als commerciële markt. Het produceert een volledige waaier aan van getuft en geweven kamerbreed tapijt, keramische tegels, laminaat, hout, natuursteen, vinyl, karpet en andere interieurproducten.