• 10/09/2013

Vito sluit akkoord met Chinees cleantech-onderzoeksinstituut

In een tweet laat Vlaams minister-president Kris Peeters vanuit China weten dat Vito een samenwerkingsakkoord gesloten heeft met TAES, de 'Tianjin Academy of Environmental Sciences'.

Trefwoorden: #cleantech, #eco, #FTEJRI, #kris peeters, #Libovito, #milieu, #TAES, #Tianjin, #vito

Lees verder

research

( Foto: Openbedrijvendag, Kris Peeters )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Vlaamse onderzoeksinstituut Vito maakt bekend tijdens de Chinese handelsmissie van Vlaams minister-president Kris Peeters een akkoord te hebben ondertekend met de TAES-organisatie. Dat is een researchacademie, vergelijkbaar met Vito, dat onderzoek verricht op het vlak van milieutechnologie.

Het Aziatische instituut staat vooral bekend om zijn breed vertakt samenwerkingsprogramma met collega-organisaties in vooral Zweden, Duitsland, Noorwegen en Frankrijk. Daar komt nu dus via Vito ook Vlaanderen bij.

Er komt een gemeenschappelijke onderzoeksinstituut waarin beide centra participeren: het FTEJRI of 'Flanders-Tianjin Environmental Joint Research Institute'.

FTEJRI moet in de toekomst samen met de Chinezen projecten met externe financiering opzetten (hoofdzakelijk in het kader van bestaande akkoorden tussen Europa en China), en daarnaast optreden als aanspreekpunt voor contacten tussen cleantech-bedrijven in beide regio's. Tianjin geldt vandaag als een van de economisch meest ontwikkelde streken van China.

Vito is in het Verre Oosten niet aan zijn proefstuk toe. Het is er al meer dan 10 jaar actief, vooral in gezamenlijke onderzoeksprojecten rond milieutechniek, die doorgaans gecofinancierd worden door de Europese, Belgische of Vlaamse overheden.

Nog in 2011 richtte het bijvoorbeeld met een lokale partij in Beijing de joint venture Libovito op, die zich toelegt op het aanbieden van gespecialiseerde diensten op het vlak van milieutechnische modellering (luchtkwaliteit, water, bodem) aan lokale autoriteiten. Deze joint venture telt intussen al 15 gespecialiseerde medewerkers.


(Bert Belmans)