• 10/09/2013

Utrechtse wetenschapper ontvangt één miljoen euro aan subsidies

Dr. Guido van den Ackerveken haalt verschillende subsidies binnen met een totaalwaarde van meer dan een miljoen euro.

Trefwoorden: #dr. Guido van den Ackerveken, #Universiteit Utrecht, #valse meeldauw

Lees verder

Nieuws

( Foto: wikipedia, valse meeldauw )

ENGINEERINGNET.NL -- Dr Guido van de Ackerveken verbonden aan de Universiteit van Utrecht haalt bij zijn onderzoek naar de resistentie tegen valse meeldauw bij planten verschillende subsidies binnen van meer dan één miljoen euro. Het opzet van het onderzoek is de land-en tuinbouwgewassen immuun maken voor deze ziekte.

In het kader van het NWO-project “Meer met minder” ontving Van den Ackerveken 250.000 euro aan subsidie voor fundamenteel onderzoek om duurzame en veilige productie in land- en tuinbouw te bevorderen. De andere 800.000 euro wordt voor de helft gesubsidieerd uit het bedrijfsleven.

Valse meeldauw is de naam voor een groep van Oomycetes, die behoort tot de familie Peronosporaceae en veel verschillende plantensoorten kan aantasten. Het onderscheidt zich van echte meeldauw doordat het schimmelpluis van valse meeldauw op de onderkant van het blad zit, terwijl dat van echte meeldauw op de bovenkant van het blad zit. De oömyceet kan ook andere delen van de plant aantasten.

Valse meeldauw is een ziekte die voorkomt bij veel gewassen dixit: dr. Guido van den Ackerveken. ‘Het is het belangrijkste probleem bij de teelt van bijvoorbeeld sla en spinazie, maar ook druiven.’ Voor een duurzamere landbouw is het dus nodig om gewassen resistent te maken tegen verschillende ziektes, zoals de valse meeldauw.

In het onderzoek is van den Ackerveken een receptor op het spoor die een eiwit van de oömyceet kan detecteren waardoor het immuunsysteem van de plant wordt aangezet. Niet alle planten en gewassen zijn in het bezit van dit eiwit. Het doel is nu het gen op te sporen dat aan de basis staat voor die receptor dit ten einde andere planten ook resistent te kunnen maken.


(LVD)