• 10/09/2013

China keurt FDT goed als officiële nationale standaard

Instrumentenbouwers slagen erin FDT-veldinterface als officiële standaard te laten erkennen in China. Dat opent gigantische markt voor internationale fabrikanten. Met dank aan FDT Group.

Trefwoorden: #China, #engineeringprojecten, #FDT, #FDT-Group, #instrumentatie, #internationale standaard, #SAC, #veldinterface

Lees verder

Techniek

( Foto: SKF )

ENGINEERINGNET -- De SAC, de ‘Standardization Administration of the People's Republic of China, erkent FDT voortaan als een officiële standaard , zijnde de China National Standard GB/T 29618.

Dat nieuws betekent dat Chinese overheden in alle geledingen de toelating hebben om FDT-interface compatibele instrumentatie voortaan te gebruiken in hun engineeringprojecten.

FDT is een open, licentievrije en merkonafhankelijke interface voor communicatie tussen veldapparatuur en het hogere IT-niveau, de engineering-, automatiserings- en asset managementsystemen.

Maar de impact van de beslissing reikt veel verder dan engineeringprojecten die rechtstreeks door de centrale overheid worden gefinancierd en aangestuurd, zoals dat het geval is met bijvoorbeeld waterzuiverings- en energieprojecten.

Met uitzondering van de eerder zeldzame buitenlandse ondernemingen die in het land zijn neergestreken, vallen quasi alle Chinese bedrijven op een of andere manier onder de controle van de Chinese centrale regering.

De 'aanbeveling' dat FDT de zegen heeft van de overheid, heeft dus verreikende gevolgen voor de hele engineering- en automatiseringssector in het land, ook wanneer bijvoorbeeld productiebedrijven technologieën en instrumentenleveranciers moeten kiezen voor de engineering en bouw van nieuwe installaties en lijnen. FDT laat zich bovendien zowel in factory als process automation toepassen.

De erkenning is vooral goed nieuws voor de wereldwijd opererende fabrikanten van FDT-compatibele veldapparatuur: voor hen opent dit de poort naar een nieuw en gigantisch groot afzetgebied.

Wereldwijd stelt de markt een 90-tal bouwers van dit type interfaces voor, verenigd in de non-profit organisatie FDT Group. Tot de leden behoren grote spelers zoals ABB, General Electric, Emerson, Kuka, Chevron, Honeywell, Mitsubishi en Endress+Hauser, om er enkele te noemen.

Managing Director Glenn Schulz toont zich 'uiterst tevreden': "Bijvoorbeeld in megaprojecten zoal de Guangdong Zhaoqing energiecentrale wordt FDT al ingezet, maar nu geldt het in heel China als een door de overheid goedgekeurde nationale standaard."

Dat kan uiteraard een flinke slok op de borrel schelen voor de leden van de organisatie. Die zijn er via hun ‘non-profit’-organisatie alvast in geslaagd perspectieven te openen naar heel wat meer ‘profit’.


(Bert Belmans)