• 11/09/2013

Maintenance Value Park Terneuzen wijkt niet voor doemdenkers

"Er wordt vanuit Terneuzen wel degelijk flink geïnvesteerd in innovatieprojecten voor het Nederlandse grootbedrijf in chemie en procesindustrie", stelt Maintenance Value Park in Terneuzen.

Trefwoorden: #'track & trace'-technologie, #gebruik van alpine technieken, #Maintenance Value Park, #Multicopters, #robotica voor industrieel reinigen, #sensorhandschoenen, #Terneuzen, #Werken op Hoogte

Lees verder

Techniek

( Foto: Dow )

ENGINEERINGNET.NL -- Multicopters inzetten voor Werken op Hoogte, gebruik van alpine technieken, robotica voor industrieel reinigen, 'track & trace'-technologie en sensorhandschoenen voor slimme dataverwerking.

Het is slechts een greep uit de innovatieprojecten die gefaciliteerd door het Kennis- en Innovatie Centrum (KIC) van het Maintenance Value Park in Terneuzen werden en worden ontwikkeld.

Vooral het doemdenken over de crisis wekt wrevel. "In tegenstelling tot de indruk die de media en lijsten over de internationale concurrentiepositie van Nederland wekken, wordt vanuit Terneuzen wel degelijk flink geïnvesteerd in innovatie", stelt Rien Puyenbroek, communicatiemanager bij het Maintenance Value Park Terneuzen.

De innovatieprojecten in Terneuzen hebben volgens haar al indrukwekkende resultaten opgeleverd. Zo zijn er oplossingen bedacht voor verschillende onderhoudsvraagstukken, waardoor diverse grootbedrijven al aanzienlijke bedragen hebben kunnen besparen: “Bijvoorbeeld de inzet van alpine technieken. Die heeft in totaal al geleid tot voor meer dan een miljoen euro aan besparingen in de regio Zuid."

In oktober 2013 komen de stakeholders weer samen in het Bio Base Training Center voor een door het KIC georganiseerde bijeenkomst: ‘MKB innoveert met de procesindustrie’.

Na eerdere succesvolle bijeenkomsten, waaruit een twintigtal innovatieprojecten zijn ontwikkeld, gaan dan opnieuw meer dan 100 deelnemers op zoek naar technische oplossingen voor effectiever, efficiënter en goedkoper onderhoud van procesinstallaties.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het Maintenance Value Park Terneuzen richt zich op de ontwikkeling van een ecosysteem rondom de onderhoudsfunctie in de procesindustrie. In 2009 is gestart met het opstellen van een businessplan en de ontwikkeling van een blauwdruk. Momenteel werkt een groeiend aantal bedrijven en instellingen (30 +) samen aan de realisatie van deze doelstellingen.