• 12/09/2013

“Vlaanderen is wereldtop in logistieke planningalgoritmen”

Onderzoekster Greet Vanden Berghe: "Ons team heeft lange weg afgelegd en kan zich meten met wereldtop inzake planningsalgoritmen. Efficiëntiewinst van meer dan 20% is geen uitzondering."

Trefwoorden: #algoritme, #CODeS, #ict, #iMinds, #KULeuven, #onderzoek, #planning, #universiteit antwerpen

Lees verder

research

( Foto: iMinds, uitreiking Mista-hoofdprijs van 1.500 euro door Thomas Kallstenius )

ENGINEERINGNET.BE -- In het kader van een internationale planningsconferentie die onlangs in Gent werd georganiseerd, kregen de elf finalisten voor een award de uitdaging voorgeschoteld om een algoritme te schrijven voor een complex logistiek vraagstuk binnen een productieomgeving.

Dat leverde een - eigenlijk te verwachten – uitkomst op: de finalisten schreven algoritmes die het opstellen van de planning honderden malen sneller lieten verlopen dan manuele planners kunnen waarmaken.

Wel opmerkelijk: ze slaagden erin hun (theoretische) modellen in minder dan vijf minuten op te lossen, met inbegrip van alle variabelen en onder grote tijdsdruk.

Er lijkt IT-systemen voor automatisch planning dus niets meer in de weg te staan? Dat blijkt helemaal niet het geval: in industriële omgevingen wordt nog veel manueel gepland. "Maar" stelt Greet Vanden Berghe van de iMinds-CODeS-KULeuven onderzoeksgroep. "Planningen zijn vandaag zo complex en tellen zoveel variabelen dat manuele planners ze vaak niet meer kunnen verwerken. Een algoritme dat een planning opstelt in anderhalve minuut in plaats van drie mandagen is geen uitzondering."

"Denk bijvoorbeeld aan de optimalisatie van productieprocessen, projectplanning, het stroomlijnen van verkeersroutes, het opstellen van geavanceerde dienstroosters of het stapelen van palletten in de distributiesector."

Bovendien heeft Vlaanderen méér dan voldoende kennis in huis om dergelijke algoritmen te schrijven en automatische planningsystemen te commercialiseren. "Onderzoekers van iMinds en KULeuven kunnen zich meten met de absolute wereldtop in dit domein", claimt Vanden Berghe.

"We hebben met ons team een hele weg afgelegd', aldus de onderzoekster. "Efficiëntiewinst van meer dan 20% is geen uitzondering bij bedrijven die hun logistieke en planningsproblemen aanpakken, en wij kunnen hen daarbij helpen.”

Dat Vlaanderen logistieke wereldtop is, werd deze week nog bijgetreden door Universiteit Antwerpen, die een jaar lang vier professoren afvaardigt naar een Chinese universiteit om hen kennis over haven, transport en logistiek bij te brengen.

"Ze weten dat onze expertise op het gebied van transport en logistiek op wereldniveau staat", was het commentaar van Prof. Johan Meeusen, vicerector van de UAntwerpen.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De eerste 'Mista Challenge Awards' werden op 28 augustus 2013 overhandigd door iMinds, Conundra en OM Partners, allen nauw betrokken in het onderzoek naar - en de commerciële implementatie van - geavanceerde planningsalgoritmen.