• 16/09/2013

Zonne-energiecentrale op dak van Gronings voetbalstadion (+video)

Particulieren en bedrijven die geen eigen dak hebben dat geschikt is voor zonne-energie kunnen nu zonnepanelen kopen die op het dak van voetbalstadion Euroborg in Groningen komen te liggen.

Trefwoorden: #Essent, #Euroborg, #FC Groningen, #Groningen, #stichting 1miljoenwatt, #zonne-energie, #zonne-energiecentrale, #zonnepanelen

Lees verder

nieuws

( Foto: stichting 1miljoenwatt )

ENGINEERINGNET.NL -- Het project is een initiatief van diverse partijen, waaronder de stichting 1miljoenwatt, Essent, FC Groningen en de gemeente Groningen. De laatste twee partijen stellen het dak van voetbalstadion Euroborg ter beschikking, waarop 1.120 panelen komen te liggen.

De zonnepanelen kosten per stuk 550 euro. Na 24 jaar krijgt iedereen deze inleg terugbetaald. Eén paneel brengt 220 kwh op, wat voldoende is om een koelkast aan de praat te houden. Met 12 zonnepanelen moet het mogelijk zijn om in 80% van de gemiddelde energiebehoefte van een gezin met een kind te voorzien, aldus stichting 1miljoenwatt.

Deelnemers krijgen jaarlijks het verwachtte rendement van circa 2,2 tot 4,4% uitgekeerd, afhankelijk van de hoogte van de stroomprijs (uitbetaling via Essent levert iets meer op dan via de bovengenoemde stichting, vanwege het gemak van bestaande administratiesystemen).

Dat zit namelijk zo in elkaar: FC Groningen gebruikt de stroom die de panelen opwekken. De club betaalt de reguliere energieprijs voor de geproduceerde energie. Dit bedrag wordt als rendement uitgekeerd aan degenen die in de panelen hebben geïnvesteerd.

Op het dak van het stadion komen ruim duizend zonnepanelen te liggen. Meer dan een kwart daarvan is inmiddels verkocht.

Uit de reacties van deelnemers op de site van stichting 1miljoenwatt blijkt dat deze popelen van enthousiasme om de eerste zonnestralen in cash te kunnen ontvangen.

Maar het dak van Euroborg wordt alleen vol gelegd met zonnepanelen als er voldoende mensen geld inleggen. Er zijn nu nog 785 zonnepanelen beschikbaar en voor intekenen is nog 49 dagen de tijd.

Stichting 1miljoenwatt regelt vervolgens alles wat er verder bij komt kijken: aankoop van de panelen, montage, onderhoud en de mogelijkheid om online bij te houden hoeveel de zonnepanelen aan elektra opleveren.

Het project wordt ook ondersteund door de Energy Valley Topclub. Deze organisatie heeft als doel het grote publiek meer te betrekken, te informeren en te mobiliseren bij de energietransitie. Het consortium bestaat uit Essent, BAM, Gasunie, GasTerra, Groningen Seaports en Imtech.


(LH)

Video: