• 16/09/2013

Verbrugge Terminals bouwt terminal dan toch in Zeebrugge

Verbrugge Terminals kiest voor Zeebrugge en niet voor Vlissingen om zijn terminalactiviteiten uit te bouwen. Dat valt niet in goede aarde bij Nederlandse politici.

Trefwoorden: #haven, #terminalactiviteiten, #Verbrugge Terminals, #Zeebrugge

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Zeebrugge )

ENGINEERINGNET -- Verbrugge Terminals maakte vorige week het nieuws bekend voor Zeebrugge te kiezen om een terminal te bouwen. De Raad van Bestuur van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven keurde vorige week de concessie goed.

Verbrugge is als logistieke dienstverlener vooral actief in bulkproducten, papier en houtpulp, timmerhoud, staal en Roro. Het bedrijf baat al terminals uit in de havens van Vlissingen en Terneuzen, waar ze jaarlijks tien miljoen ton goederen behandelen.

In Zeebrugge wil Verbrugge nu een terminal oprichten voor in hoofdzaak LO/LO-trafieken, woodpulp en andere breakbulk en voor de opslag en overslag van de gecontaineriseerde goederen. De terminal komt er aan het uiteinde van het Albert II-dok in de voorhaven van Zeebrugge.

“De investering is goed nieuws voor de haven en is een verdere ondersteuning van het netwerk van deepsea-containerdiensten en de shortsea-diensten. Bovendien versterkt het de aanwezigheid van de papier en pulpsector in onze regio”, aldus Joachim Coens, CEO Port of Zeebrugge.

Zeeuwse politici hadden er op gerekend dat Verbrugge voor een uitbreiding van de bestaande infrastructuur in Vlissingen zou opteren, maar werden in snelheid genomen door de Vlaamse haven. Het nieuws verwekte vorige week dan ook de nodige beroering in politieke middens in Nederland.

Volgens lokale Zeeuwse politici subsidieert de Vlaamse overheid zijn havens, die daardoor betere prijzen kunnen aanbieden. Ze willen deze vorm van oneerlijke concurrentie nu aankaarten bij de Europese Commissie, meldden diverse Nederlandse media.


(Bert Belmans)