• 16/09/2013

Fernand Huts betrekt in tweede open brief Bpost bij Logisport-dispuut

"Bpost stelt geen enkele havenarbeider tewerk", aldus Fernand Huts in tweede Open Brief, deze maal aan minister van werk Monica De Coninck. "Nochtans hebben ook zij gronden in Major-gebied."

Trefwoorden: #bpost, #fernand huts, #huts, #logisport, #logistiek, #monica de coninck, #open brief, #wet Mahor

Lees verder

Nieuws

( Foto: Katoen Natie, Fernand Huts )

ENGINEERINGNET.BE – Fernand Huts van Katoen Natie (en Logisport) heeft niet de gewoonte zijn woorden te wikken, zoveel is duidelijk. Hij wil klaarblijkelijk vermijden dat de mediastorm rond het bediendenstatuut van de Logisport-werknemers in de haven na enkele dagen alweer gaat liggen.

In het kielzog van een interview van Bieke Ilegems met federaal minister Monica De Coninck in het ATV-programma ' Wakker op zondag' , richt hij zijn volgende Open Brief nu aan de minister van werk, die naar zijn mening 'foute informatie aan het publiek gaf via de televisie'.

In hoeverre de media nog een gewillig oor zullen verlenen aan zijn vraag tot publicatie - na de licht ridiculiserende kritiek vanuit allerlei hoeken dat 'hij erom bekend staat een ruziezoeker te zijn' - valt nog af te wachten. De brief is alvast gemaild naar alle kranten, tv- en radiostations en grote weekbladen. Wij lichten er voor u alvast enkele punten uit.

Ter herinnering: zijn eerste open brief was bestemd voor de bestuurders van het havenbedrijf en van de maatschappij Linkerscheldeoever; en voor de gemeenteraadsleden van Antwerpen en Beveren. Daarin betwist hij het standpunt van de sociale inspectie (FOD WASO) die van oordeel is dat de order picking voor de e-commerce en en de logistieke process engineering bij Logisport 'havenarbeid is omdat de magazijnen in de havenzone van de Wet Major liggen'.

Zo wijst Huts er in zijn tweede open brief op dat al te snel vergeten wordt dat hij de discussie niet zelf is begonnen, maar enkel gereageerd heeft op een démarche van de vakbonden, "die zonder voorafgaand overleg (zelfs geen telefoontje) misbruik hebben gemaakt van de havenarbeiders om ze te doen staken voor een door hen uitgevonden leugen."

"Bovendien", zo stelt Huts "hebben of hadden de werknemers-bedienden (van Logisport, redactie) geen grieven, noch eisen. Integendeel, de ondernemingsraad van Logisport is op 1 juli 2013 onmiddellijk samengekomen en wij citeren uit het verslag: 'De werknemers van Logisport zijn tevreden over de bestaande cao’s en hun bediendestatuut …. De personeelsleden hebben geen eisen of klachten met betrekking tot de huidige cao’s of hun statuut'."

Hij gaat verder met een hele reeks ondernemingen op te lijsten die in Majorgebied zonder havenarbeiders werken, maar blijkbaar geen voorwerp van discussie zijn, waaronder Deldo (strippen van containers); een groot automerk in het Majorgebied van de Gentse haven (strippen en stuffen van containers, order picking en logistiek); de vestigingen van de transportbedrijven in de Antwerpse haven die hun containers met arbeiders behandelen die ressorteren onder PC vervoer, niet met havenarbeiders; Delhaize; de (petro)chemische industrie; de pakjesdiensten; ATV zelf, …

En last but not least: Bpost. Huts: "Onze belangrijkste concurrent in e-commerce is Bpost; zoals u weet heeft Bpost gronden gekocht in het gebied van de Wet Major. Zij kenden de Wet Major en toen bestond zelfs reeds het logistiek contingent havenarbeiders. Bpost stelt geen enkele havenarbeider tewerk."

"De Belgische staat heeft de meerderheid in Bpost. Toch zien wij van uw kant geen enkel actie noch initiatief om de postarbeiders te vervangen door havenarbeiders. Nochtans: Bpost is uw eigen stal. Graag vernemen wij uw actieplan voor de introductie van havenarbeiders bij Bpost."

Huts besluit: "De rechtszekerheid is niet alleen voor ons een probleem, maar voor alle bedrijven in de haven die niet met havenarbeiders werken, en dat zijn er héél veel."

"Wij, als bedrijf, kunnen niet meer investeren. Alhoewel wij de bouwtoelatingen hebben ontvangen kunnen wij niet overgaan tot uitvoering en zien wij ons genoodzaakt tot het verplaatsen van de investeringen (en dus de tewerkstelling) naar andere regio’s."


(Bert Belmans)