• 17/09/2013

Eerste fabriek ter wereld voor recycling ruthenium (+video)

Het Japanse bedrijf Furuya Metal opende onlangs een plasma pyrometallurgische fabriek voor de recycling van ruthenium uit oude katalysators.

Trefwoorden: #Furuya Metal, #plasma pyrometallurgische fabriek, #recycleren, #recycling, #ruthenium, #Tetronics International

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot video Tetronics International )

ENGINEERINGNET -- Furuya Metal is een producent van industriële edelmetalen zoals platinum, iridium, ruthenium en rhodium (platinagroep metalen).

Het bedrijf gaat in de nieuwe fabriek oude katalysators recyclen om daar de zeer waardevolle platinagroep metalen uit te halen. Het is de eerste installatie ter wereld die ook in staat is om ruthenium uit schroot te halen.

Het gaat hierbij om onder meer industriële katalysators uit de chemische en petrochemische industrie.

Dit is mogelijk door gebruik te maken van Direct Current plasma technologie, geleverd door het Britse bedrijf Tetronics International. Het proces van recycling bestaat uit meerdere stappen: het onder hoge temperaturen smelten van het schroot, gasificatie en vaporisatie van overtollig materiaal om zo de platinumgroep metalen eruit te halen.

Tetronics International stelt dat hun techniek in staat is om 98% van de waardevolle metalen uit het schroot te halen en dat dit percentage in de nieuwe installatie zelfs wordt overtroffen.

De fabriek kan 2000 ton aan oude katalysators per jaar verwerken en staat naast de al bestaande Tsuchiura fabriek van Furuya Metal. Derde partner in de ontwikkeling van deze nieuwe installatie is Mitsubishi.

Furuya Metal ontving voor de bouw van de nieuwe fabriek subsidie van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie in het kader van het 'Programma voor de conservatie van zeldzame metalen'.

Furuya Metal verwacht met deze nieuwe faciliteit de omzet van het bedrijf te laten stijgen met 2 miljoen dollar per jaar.

Voor Tetronics International is het Verre Oosten momenteel de meest actieve markt voor plasma reycling technologie, doordat hier zo veel industrie is gevestigd voor het maken van tal van producten.


(LH)

Video: