• 19/09/2013

Krijn de Jong ontvangt 2,5 miljoen euro subsidie (+video)

Onderzoeker Krijn de Jong ontvangt van de European Research Council (ERC) een subsidie van 2,5 miljoen euro voor zijn onderzoek naar nanodeeltjes als katalysator.

Trefwoorden: #katalyse, #Krijn De Jong, #Universiteit Utrecht

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Utrecht (screenshot video )

ENGINEERINGNET.NL -- De Jong voert onderzoek uit naar de synthese en het gebruik van nanodeeltjes, gebruikt als katalysator. De minuscule deeltjes die De Jong onderzoekt zijn 1 tot 10 nanometer groot (een nanometer is een miljoenste millimeter) en zijn gemaakt van metalen zoals kobalt, koper of platina.

Deze nanodeeltjes hebben verschillende toepassingen. Zo worden ze gebruikt voor brandstoffen, chemicaliën of medicijnen te maken. Het meest gekend zijn de nanodeeltjes van platina die gebruikt worden om de uitlaatgassen te reinigen. De vorming van nanodeeltjes op een drager in de vloeistoffase is nog weinig bestudeerd. Toch is het dit proces wat de uiteindelijke eigenschappen van de katalysator bepaald.’

De Jong gaat nu onderzoeken hoe nanodeeltjes zich vormen op een drager in de vloeistoffase. Momenteel kan men met de elektronenmicroscoop momentopnames maken in het ontstaan van die deeltjes, zodat ze uiteindelijk het hele proces kunnen vastleggen.


(LVD) , Krijn De Jong)

ACHTERGROND:
Krijn de Jong studeerde (technische) chemie aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente en promoveerde in de katalyse. Daarna werkte hij 15 jaar als onderzoeker bij Shell Research. Sinds 1997 is hij hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van het Debye Instituut voor Nanomaterialen en lid van de Technology Advisory Council van BP.


Video: