• 23/09/2013

Nieuw spuitmiddel voor waterafstotend maken (+video)

Meer dan 7 miljoen YouTube kijkers waren nieuwsgierig naar de lancering van NeverWet, maar de reacties van eerste gebruikers zijn verdeeld.

Trefwoorden: #coating, #NeverWet, #Rust-Oleum, #smartphone, #spuitmiddel, #waterafstotend, #YouTube

Lees verder

nieuws

( Foto: NeverWet )

ENGINEERINGNET -- Het Amerikaanse bedrijf Rust-Oleum heeft een coating op de markt gezet die producten extreem waterafstotend maakt, zoals bijvoorbeeld een smartphone.

Een door het bedrijf op YouTube geplaatst filmpje laat zien hoe zo'n smartphone nog steeds werkend uit een bak met water wordt gehaald. Ook zorgt de coating ervoor dat oliehoudende vloeistoffen kleding niet vuil maakt: het filmpje laat bijvoorbeeld ook zien hoe klodders mosterd moeiteloos van een schoen afglijden.

De laatste jaren staan dit soort coatings erg in de belangstelling, onder meer om smartphones waterdicht te maken. Deze zomer brachten Samsung en Sony al een waterdichte smartphone op de markt.

De coating van Rust-Oleum is niet alleen in een spuitbus voor consumenten verkrijgbaar, maar ook als toepassing op industriƫle schaal. Met de spray is een super hydrophobische laag aan te brengen op tal van materialen, zoals hout, glas, textiel, metaal en baksteen.

Een super hydrophische laag stoot watermoleculen af bij een hoek van 150 graden of meer. Dit is drie maal meer dan de contacthoek van een onbehandelde oppervlakte. Hoe wijder de contacthoek is die een watermolecuul maakt met een oppervlak, hoe ronder de druppels zijn en hoe minder deze doordringen tot het oppervlak.

Deze nieuwe coating, NeverWet, zorgt voor een hoek van 165 graden, aldus NeverWet. Ter vergelijking: een anti-baklaag op een pan zorgt meestal voor een hoek van 110 graden. Deze techniek is niet nieuw en er zijn ook andere bedrijven die dit soort spay's produceren, maar Rust-Oleum claimt nu een veel betere werkzaamheid.

De claims van het bedrijf blijven echter maar gedeeltelijk overeind. Verschillende gebruikers die de spray uittestten, zoals een recensent van Slate Magazine, zijn niet overtuigd. Hoewel de spray ervoor zorgt dat water minder vat heeft op een product, blijkt dit effect niet zo sterk te zijn. Ook verdwijnt de coating snel, zeker als het behandelde product aan slijtage onderhevig is, zoals schoenen.

Ook zorgt het voor een wittige, rubberachtige laag die kleding er vies kan laten uitzien. Oliehoudende vloeistoffen blijken ook niet in alle gevallen te worden afgestoten, zo stellen verschillende gebruikers.

Aan een hele reeks producten, zoals houten tuinmeubelen, outdoor kleding, werkschoenen, en aanrechtbladen, kan deze spray klaarblijkelijk wel een goede waterafstotende laag geven. Toch is deze technologie nog lang niet uitontwikkeld.


(Lydia Heida)

Video: