• 24/09/2013

Agoria staat achter oriëntatieproef in secundair onderwijs

Agoria laat weten achter nieuwe oproep van UGent-rector Van Cauwenberge voor invoering van oriëntatieproef in secundair onderwijs te staan.

Trefwoorden: #agoria, #de pril, #onderwijs, #opleiding, #orientatieproef, #UGent, #Van Cauwenberge

Lees verder

Opleiding

( Foto: Ugent, © Hilde Christiaens, Van Cauwenberge )

ENGINEERINGNET.BE -- UGent-rector Van Cauwenberge lanceert de idee om een oriëntatieproef in het secundair onderwijs in te voeren. Technologiefederatie Agoria blijkt daar voor te vinden: 'het zal studenten helpen een bewuste en onderbouwde studiekeuze te maken en het slaagcijfer in het hoger onderwijs doen stijgen'.

“En dat is een win-situatie voor iedereen en zeker voor de jongeren,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. “Zo onderschatten meisjes vaak hun eigen talenten die nochtans vaak aangewezen zijn om voor richtingen zoals bijvoorbeeld wetenschappen, industrieel of burgerlijk ingenieur en informatica te kiezen.”

Dat amper vier op de tien studenten in het eerste jaar van het hoger onderwijs slaagt, is een verspilling van talent, vindt Agoria. Bovendien kost niet slagen in het onderwijs ook veel geld, aan de overheid en de ouders.

Een oriëntatieproef zou het sluitstuk moeten zijn van het begeleidingsproces in het secundair onderwijs - ontdekken, stimuleren en oriënteren van talent - om de jongeren de overstap naar het hoger onderwijs met meer kennis van hun eigen mogelijkheden te laten nemen, aldus de federatie.

“De leerkrachten spelen natuurlijk een essentiële rol in het hele traject en een oriëntatieproef kan ook een motiverend momentum zijn waar ze samen met de student naartoe werken.”

Zoals in Nederland en Duitsland, zou de student een onlinetest kunnen invullen, gevolgd door een duidelijk maar niet-bindend studieadvies. Dit behelst een rangschikking van professionele en academische opleidingen die het best matchen met zijn of haar competenties, interessegebieden, persoonlijkheidskenmerken en motivatie van de student.

“Studenten bewuster doen kiezen moet uiteindelijk tot een betere match en minder mislukkingen leiden,” besluit De Pril.


(Bert Belmans)