• 26/09/2013

NMBS eist in Nederland 27 miljoen euro schadevergoeding van AnsaldoBreda

NMBS laat weten vorige week woensdag eis tot schadevergoeding tegen Italiaanse Fyra-treinbouwer AnsaldoBreda bij Nederlandse rechtbank ingediend te hebben.

Trefwoorden: #AnsaldoBreda, #Belgische Dienst voor de Interoperabiliteit en Veiligheid van de Spoorwegen, #DVIS, #fyra, #nmbs, #spoorweg, #v250

Lees verder

Nieuws

( Foto: NMBS, onveilige ijsvorming op hoorn van V250-stel )

ENGINEERINGNET -- Het door de Belgische spoorwegen geclaimde bedrag van 27 miljoen euro moet de geleden schade compenseren als gevolg van het niet leveren van 'rijklare' V250-stellen voor de Fyra-hogesnelheidsverbinding. 'Het gaat om een voorlopig bedrag', laat het bedrijf in een officiële mededeling weten.

NMBS annuleerde begin juni de opdracht voor de bouw van drie stellen bij AnsaldoBreda nadat de hogesnelheidsdienst tussen Brussel en Amsterdam op 17 januari wegens technische problemen werd stilgelegd, amper enkele weken na de officiële lancering.

De Belgische Dienst voor de Interoperabiliteit en Veiligheid van de Spoorwegen (DVIS) ging een dag later nog verder door een formeel rijverbod voor commerciële dienst uit te vaardigen.

NMBS wil de geleden verliezen 'voor het niet respecteren van het contract' nu verhalen op de Italiaanse constructeur.

De Belgische spoorwegen claimen – momenteel – in totaal bijna 40 miljoen van AnsaldoBreda: een in het contract opgenomen boetebedrag voor laattijdige levering van 12,7 miljoen euro, plus 27 miljoen voor 'rechtstreeks en onrechtstreeks opgelopen materiële schade'.

'De rechtstreekse schade slaat onder andere op kosten verbonden aan homologatie voor het materieel, onderhoudskosten en kosten voor marketing, catering en personeel', stelt NMBS.

'De onrechtstreekse materiële schade slaat op de gederfde marge omwille van de niet levering van de V250-stellen, alsook de interestlasten op de betaalde voorschotten'.


(Bert Belmans)