• 26/09/2013

Architectenbureaus Boeckx en De Vloed gaan nauw samenwerken

Twee spelers in Vlaamse architectenwereld, Boeckx uit Oostende en De Vloed uit Destelbergen, gaan samenwerken om concurrentie van buitenlandse consortiums voor bouwprojecten in zorg en onderwijs te pareren.

Trefwoorden: #architect, #architectenbureau, #Boeckx, #bouw, #De Vloed, #onderwijs, #ziekenhuis

Lees verder

Nieuws

( Foto: Boeckx / De Vloed )

ENGINEERINGNET.BE -- In de wereld van de bouwprojecten zijn Boeckx en De Vloed geen onbekenden. Ze mogen samen zowat een derde van alle ziekenhuizen in Vlaanderen op hun conto schrijven.

Beide hebben nu beslist samen hun toekomst uit te tekenen. Ze benadrukken dat het niet om een fusie gaat, maar hebben een nieuwe eigendomsstructuur uitgetekend om samen projecten aan te pakken, 'als dat opportuun zou blijken'.

Voor gezamenlijke projecten kunnen ze zo ruim 90 medewerkers inschakelen en zijn ze de facto de grootste in hun specialiteit: bouwprojecten voor de zorg en het onderwijs.

Volgens managing partner Serge Lefevere is schaalvergroting de sleutel voor de toekomst: “Architecten zijn vandaag veel meer adviseurs dan vroeger, we denken van a tot z met de bouwheer mee, helpen hen de reële noden te bepalen. Zeker in de zorgsector is dat een must, met zijn zeer specifieke behoeften en waar alles razendsnel evolueert."

Maar er is meer aan de hand. België ontsnapt niet aan de grote buitenlandse consortiums die hun oog laten vallen op de projectbouw in ons land, en kleinere bureau missen de nodige schaalgrootte om die tendens te pareren.

“Inderdaad, we zullen beter bestand zijn tegen de concurrentie van die grote spelers", geeft managing partner Jan De Vloed toe. "En we willen zelf ook internationaal groeien."

Beide bureaus groeiden de afgelopen jaren onafhankelijk telkens met 10% en stellen de ambitie te hebben om dat samen minstens te evenaren. Aan het orderboek zal het niet liggen: die is naar verluidt 'goed gevuld voor de komende vijf jaar'.


(Bert Belmans)

FOTO
Het nieuwe bureau telt vier gelijkwaardige managing partners: (vlnr) Albaan Tas, Serge Lefevere, Johan Cogge en Jan De Vloed .