• 02/10/2013

Eternit vervangt 40-jaar oude ontwateringspers

Bij de productie van leien voor dak- en geveltoepassingen is een ontwateringspers een cruciaal onderdeel. De 40-jaar oude pers bij Eternit vertoonde onder andere tekenen van metaalmoeheid.

Trefwoorden: #dakbedekking, #De Meyer, #Eternit, #hydraulica, #leien, #ontwatering, #ontwateringspers, #sturingen

Lees verder

Nieuws

( Foto: De Meyer )

ENGINEERINGNET.BE -- De oude ontwateringspersbij Eternit in Kapelle-op-den-Bos vertoonde, na zo’n veertig jaar trouwe dienst, tekenen van metaalmoeheid én er traden ernstige defecten op.

Een pers in panne betekent productiestilstand en vermits herstellen geen optie meer was, werd beslist om te investeren in een nieuwe machine. Op twee jaar tijd wilde men het project - van het vinden van een partner tot de finale oplevering op site - afgerond zien.

In september 2011 kreeg de firma De Meyer de engineeringopdracht voor de nieuwe ontwateringspers toevertrouwd. Met de engineering, 3D-studie en sterkteberekeningen nam De Meyer in eigen huis een vliegende start voor de realisatie van een pers op maat. Na deze fase viel in maart 2012 de definitieve beslissing en men ging aan de slag.

Het totaalproject omvatte de onderdelenconstructie en, naast de hydraulica en elektrische sturing, de voormontage, het proefdraaien, transport, kraanwerk en het opnieuw monteren ter plaatse.

De ontwateringspers heeft een capaciteit van 13.000 ton, een eigen gewicht van zo’n 360 ton en een totale hoogte van circa 8 meter. Meer dan de helft van die hoogte bevindt zich ondergronds. Die opbouw heeft trouwens alles te maken met de werking van de pers.

Meerdere stapels leien op een wagen worden in de machine gereden. De aandrijving van de pers gebeurt door vier snelle en zes duwcylinders uit hoogsterktestaal. Het zijn deze laatste die van onderuit geleidelijk aan en in functie van de densiteit van de platen, druk uitoefenen (min. 240 bar) en de leien ongeveer 20% samenpersen om alle water te verwijderen.

Voor beide partners was de realisatie van de ontwateringspers een modelproject. Een voorbeeld van krachten bundelen, samenwerken én leren, onder meer van de operatoren op de werkvloer en hun jarenlange ervaring in het bedienen van dergelijke onmisbare machines.

De nieuwe pers draait op volle toeren sedert augustus 2013.


(Guy Leysen)