• 08/10/2013

Eurekaprijs voor Wageningse professor Marcel Dicke (+video)

Professor Dicke van de Nederlandse Wageningen University ontvangt deze oeuvreprijs voor zijn publicaties over onder meer eetbare insecten.

Trefwoorden: #eetbare insecten, #Eurekaprijs, #Het Insectenkookboek, #TEDx Amsterdam, #Wageningen University

Lees verder

nieuws

( Foto: Wageningen University )

ENGINEERINGNET -- Marcel Dicke combineert wetenschappelijk onderzoek, zoals naar planten die in reactie op vraat geuren produceren die de vijanden van de planteneters aantrekken, met het schrijven van boeken die voor een breed publiek toegankelijk zijn.

Dicke schreef onder meer 'Het Insectenkookboek', samen met professor Arnold van Huis en kookdocent Henk van Gurp. Dit rijk geïllustreerde boek over insecten als nieuwe, duurzame dierlijke eiwitbron wordt door Columbia University Press in de Verenigde Staten in februari 2014 in het Engels uitgebracht.

Zijn pleidooi voor insecten op onze menukaart presenteerde hij in 2009 bij TEDx Amsterdam en in 2010 bij TED Global in Oxford op enthousiaste en bevlogen manier.

Andere boeken van zijn hand zijn 'Blij met een dooie mug' waarin hij de verbinding van insecten met ons dagelijks leven beschrijft. Samen met zijn team produceerde hij het 'Insectenkwartet' en het boek 'Muggenzifters en mierenneukers'.

De Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie 2013 werd toegekend aan het slot van de Vakconferentie voor wetenschapscommunicatie, vlak voor de start van het Weekend van de Wetenschap.

Dicke ontving in 2007 al de Spinozapremie voor zijn wetenschappelijk werk. Hij leidde het team van Wageningen University dat in 2006 de eerste Academische Jaarprijs won. Hiermee organiseerde zijn team het wetenschapsfestival 'Wageningen-City of Insects' dat meer dan 20.000 bezoekers trok en wereldwijde belangstelling van media kreeg.

Zijn vele activiteiten om het belang van insecten voor de wereld duidelijk te maken, onder het motto ‘zonder insecten geen leven op aarde’, hebben hem de bijnaam 'de Insectenambassadeur' opgeleverd.

Als leider van de leerstoelgroep Entomologie wist hij een breed en enthousiast team van entomologen om zich heen te formeren.

Dit team doet onder meer baanbrekend onderzoek naar actuele medische thema’s waarbij insecten een rol spelen, zoals malariamuggen, knutten en teken die de ziekte van Lyme kunnen verspreiden.


(Lydia Heida)