• 10/10/2013

Opnieuw geen enkele Vlaamse finalist voor Global Cleantech Top 100 (+reacties)

Teleurstelling alom: geen enkel Vlaams bedrijf heeft het tot finalist voor prestigieuze Global Cleantech Top 100 geschopt. "Alweer niet', reageert Flanders Cleantech Association.

Trefwoorden: #cleantech, #ecologie, #energie, #Flanders Cleantech Association, #Global Cleantech Top 100, #milieu, #onderzoek, #techniek

Lees verder

research

( Foto: FCA )

ENGINEERINGNET.BE -- Gisterenavond raakte bekend dat geen enkel Vlaamse kandidaat de internationale index 'Global Cleantech Top 100' heeft weten te halen. 'Opnieuw niet', laat Flanders Cleantech Association weten, dat instond voor de kandidaatstelling.

De ranking pikt jaarlijks de meest veelbelovende business ideeën uit het wereldwijde aanbod. De 100 zijn bedrijven waarvan erkend wordt dat 'ze waarschijnlijk (wereldwijd) impact en groei zullen kennen in de komende 5 à 10 jaar'. Game changers in cleantech dus.

Flanders Cleantech Association stelde dit jaar nochtans niet minder dan 9 bedrijven kandidaat: Thyphoon voor Air & Environment; Proviron voor Biofuels & BioMaterials, Hydrogenics voor Energy Storage; Layerwise voor Materials; Remo Milieubeheer voor Recycling & Waste; Elster EnergyICT voor Smart Grid; Ikaros Solar voor Solar; Triphase voor Transportation; en NuReSys voor Water & Wastewater.

Niet veelbelovend genoeg, oordeelde de jury. Typhoon in Waregem reageert alvast met een ondertoon van teleurstelling. “Het feit dat wij genomineerd waren voor dergelijke rangschikking van technologiebedrijven is op zich al een heel groot succes en erkenning voor het harde werk van de voorbije 54 jaar”, stelt gedelegeerd bestuurder Frederic Bulcaen.

Maar, zo vervolgt hij, "Een vliegtuigticket richting Washington voor de gala van de 100 finalisten had er nochtans graag van af gekund!”

"Het is wel zo dat we door de nominatie voor veel partijen opeens een interessantere partij zijn geworden om mee samen te werken.” Alvast een opsteker voor de negen Vlaamse kandidaten!

Dat er cleantech-talent zit in Vlaanderen, wordt nochtans algemeen erkend. Vorig jaar nog haalden drie bedrijven, Waterleau, Ducatt en Emrol, de finale van de 'Later Stage Award 2012 Global Top 30' een prijs uitgereikt door de Global Cleantech Cluster Association.

Typhoon is actief in turn key projecten rond industriële ontstoffing, pneumatische transportinstallaties en de productie van industriële ventilatoren en was genomineerd in de categorie 'Lucht & leefmilieu'.


(Bert Belmans)

REACTIES
Carine Van Hove, directeur van Flanders Cleantech Assocation: "Uit de gesprekken met enkele van de 100 winnaars gisterenavond blijkt alvast dat de Vlaamse kandidaten wel degelijk echte pareltjes zijn. Niet zozeer de technologie zelf is daarbij doorslaggevend, maar de wijze waarop de bedrijven hun vaak game-changing business model in de markt zetten." Van Hove treedt Frederic Bulcaen bij: "De nominatie an sich betekent een onderscheiding. Well done!"